Recentul atac asupra a două rafinării din Arabia Saudită a determinat reacții ale oficialilor din administrația Trump și a republicanilor din Congres, solicitând acțiuni militare imediate.
În timp ce americanii și saudiții iau în considerare un răspuns armat, ministrul de externe iranian a avertizat că orice fel de atac ar duce „la un război de proporții”. Un război cu Iranul ar destabiliza regiunea și așa măcinată de conflicte în ultimii ani, rezultând un dezastru din punct de vedere economic și geopolitic.
Un război cu Iranul, mai dezastruos decât invazia din Irak
Un război cu Iranul ar putea fi mai dezastruos decât invazia militară americană din Irak din 2003, care a dus la sute de mii de morți, la consolidarea Statului islamic și la atragerea pe termen lung a SUA într-un război de uzură, arată o analiză a Business Insider.
Populația Iranului este de 82 de milioane de oameni, iar armata este considerată cea de-a 14-a din lume din punct de vedere al puterii militare. Recente estimări arată că Iranul are 523.000 de cadre active și alți 250.000 de rezerviști militari.
Spre comparație, Irakul are o populație de doar 25 milioane de oameni, iar armata Irakului avea mai puțin de 450.000 de cadre militare, la momentul invaziei americane din 2003.
Iranul este mult mai întins ca suprafață decât Irakul, având 951.122 km pătrați, față de 270.369 km pătrați în cazul Irakului, iar națiunea iraniană este mult mai puternică după ce Irakul a fost grav afectat în urma războiului cu SUA.
Dacă SUA ar ataca Iranul, acțiunea s-ar răsfrânge în tot Orientul Mijlociu, pentru că Iranul are militanți în toată regiunea și legături în diferite grupări paramilitare, precum Hezbollah în Liban. O analiză a Pentagonului publicată în luna aprilie a arătat că forțele iraniene care acționau în afara țării au ucis cel puțin 608 soldați americani în Irak între 2003 și 2011.
Mai mult, Iranul se învecinează cu o serie de țări pe care SUA le consideră aliate și are soldați chiar și în Turcia, Irak și Afganistan. Nici una din aceste țări nu poate fi considerată stabilă militar și politic în prezent, confruntându-se cu conflicte și cu milioane de oameni care fug în Vest din calea războiului.
Rusia și China ar putea interveni în conflict
Iranul este aliatul Rusiei și al Chinei și nu poate fi anticipată reacția celor două puteri în cazul unui conflict militar cu SUA. Chiar dacă Rusia și China nu ar participa „pe față” la un conflict militar, acestea ar putea ajuta Iranul în multe alte feluri, inclusiv prin furnizarea masivă de armament și de tehnologie militară, fapt ce ar complica mult misiunea armatei americane în zonă.
Aliații cheie ai americanilor sunt Israel și Arabia Saudită, care totodată sunt state puternic militarizate (conform Stockholm International Peace Research Institute, în 2019, cheltuielile militare ale Arabiei Saudite au fost de 67,6 miliarde de dolari, comparativ cu cele 61,4 miliarde de dolari cheltuite de Rusia) și sunt adversari tradiționali ai Iranului, astfel că ar putea să intre, la rândul lor, în conflict.
Un război cu Iranul ar putea fi dezastruos și din punct de vedere economic, având în vedere că se învecinează cu Strâmtoarea Hormuz, prin care trec o treime din transporturile de țiței ale lumii. Experții cred că dacă ruta ar fi blocată, exporturile de petrol ar scădea cu 30%, iar prețul țițeiului ar exploda, relatează Washington Post, fapt ce ar putea arunca întreaga lume într-o criză economică sau ar adânci recesiunea care își va face, oricum, simțită prezența la nivel global.
Forțele iraniene ar putea fi înfrânte de americani, cu armament greu, rachete de croazieră, mine navale și avioane de luptă. Trupele iraniene care ar supraviețui ar pactiza cu populația și ar duce la creearea unor grupuri puternice de insurgenți împotriva ocupației americane. Scenariul a fost similar celui din Irak, țară de trei ori mai mică decât Iranul, arată analiștii militari.