Camerele de pe iPhone au surprins detalii fascinante ale structurii interne a rechinului. Se pot observa pliurile palide ale tractului digestiv și branhiile pulsând pe pereții faringelui.
Experții marini descriu mișcările văzute ca fiind ,,pompare bucală” , folosită de rechini pentru a circula apa peste branhii atunci când nu înoată.
Incidentul s-a petrecut în timpul unei excursii organizate de Dolphin Dream Team. Telefonul aparținea căpitanului excursiei, Dave Finch, care lucra cu fotograful subacvatic Ken Kiefer. Acesta din urmă a povestit pe Facebook: ,,Această fată șireată a apucat camera lui Finch și încerca să-și facă niște selfie-uri.”
Kiefer a continuat: ,,Am văzut rechinul mestecând carcasa telefonului. Credeam că telefonul e pierdut, apoi am văzut-o scuipându-l afară. L-a apucat. Apoi a mestecat, l-a scăpat, l-a apucat din nou și l-a scăpat.”
Importanța monitorizării rechinilor
Dolphin Dream Team organizează tururi la Tiger Beach în Bahamas și a numit mai mulți rechini recurenți din zonă, inclusiv rechinii-tigru Jitterbug, Emma și Natalie.
Grupul explică: ,,Pasagerii și echipajul se unesc pentru a ține evidența cine este unde și când. A putea vedea diferențele subtile în modelele pielii sau cicatricile este pentru ochi foarte antrenați. Putem învăța despre modelele de migrație. Putem afla dacă [un] rechin este încă în viață.”
A tiger shark named Jitterbug accidentally swallowed an iPhone during a feeding session on a tourist underwater excursion in the Bahamas
The device, with its camera still running, captured footage of the shark's insides before it spat it out. pic.twitter.com/2NRt0jdKIr
— NEXTA (@nexta_tv) November 20, 2024
Atacurile de rechini sunt rare
Dr. Robert Latour, profesor de științe marine la Virginia Institute of Marine Science, subliniază că atacurile de rechini sunt foarte rare.
Acesta a declarat pentru CBS News: ,,Un individ are mult mai multe șanse să fie lovit de fulger decât să fie mușcat de un rechin.”
Potrivit datelor de la Universitatea din Florida, în 2022 au fost înregistrate 57 de mușcături neprovocate la nivel mondial, semnificativ mai puține decât media pe 10 ani de 74 de mușcături neprovocate anual.
SUA conduc în ceea ce privește mușcăturile neprovocate de rechini, reprezentând aproximativ 72% din cele înregistrate la nivel mondial în 2022. Florida a fost responsabilă pentru aproape 40% din atacurile neprovocate din țară.
Australia s-a clasat pe locul al doilea în ceea ce privește mușcăturile neprovocate de rechini în 2022, reprezentând aproape 16% din totalul anual. Cu toate acestea, nu au fost raportate decese cauzate de rechini.
Ce să faci în caz de întâlnire cu un rechin
Dr. Latour oferă sfaturi pentru supraviețuirea unei întâlniri periculoase cu un rechin:
,,Cea mai bună abordare este să rămâi calm și să te aperi. Menține contactul vizual cu rechinul și folosește un obiect dur sau mâinile pentru a lovi nasul, branhiile și ochii.”, a declarat Latour.
,,Dacă vezi rechinul înainte de un atac, poziționează-te pentru a evita o mușcătură la gât sau față.”, a mai adăugat Dr.Latour.
Acesta a subliniat importanța de a nu te zbate și fugi, comportamente care ar putea semnala rechinului că ești o pradă rănită: ,,Încearcă să ieși din apă cât mai curând posibil, dar nu întoarce spatele și nu înota.”, a continuat el.
Acest incident neobișnuit cu iPhone-ul înghițit de rechin oferă o perspectivă fascinantă asupra anatomiei acestor prădători marini. În timp ce atacurile de rechini rămân rare, este important să fim informați și pregătiți pentru astfel de întâlniri în mediul marin.