Andreas Kieling, 63 de ani, filma păsări rare în Carpați, în România, în urmă cu trei luni, atunci când a fost atacat de un urs. Puternica fiară l-a rănit la cap, la coaste, aproape i-a perforat un plămân și i-a mușcat o mână. Un atac incredibil de sângeros, pe care bărbatul aproape l-a plătit cu viața.

Kieling a supraviețuit, aproape s-a vindecat miraculos și a povestit pe Instagram întâlnirea cu ursul. „Sunt aproape recunoscător pentru această experiență!”, spune regizorul german.

„Dacă vorbesc despre asta astăzi, mă simt privilegiat. S-ar putea să fiu singura persoană din lume care a supraviețuit unui atac de urs și încă mai poate vorbi despre asta într-un mod corespunzător”, spune Kieling, care dezvăluie că, din ceea ce știe el, 18 din 24 de atacuri de urși în România sunt fatale.

Cum s-a produs atacul? Filma liniștit și s-a poziționat împotriva vântului. Ursul nu l-ar fi putut mirosi sau auzi așa. Dar animalul a apărut brusc la șase metri în fața lui și a vrut să atace. Regizorul a luat trepiedul camerei, pentru a se apăra, dar totul a fost în zadar: „Doar o lovitură și o mușcătură și totul a zburat în jur”.

Andreas Kieling, imediat după atac. Foto: Facebook Andreas Kieling

Kieling își descrie lupta pentru supraviețuire aproape calm, numindu-și cicatricile de pe brațul drept „un adevărat tatuaj al unui om împotriva sălbăticiei”. Arată amprentele colților: „A intrat până la os. S-a vindecat surprinzător de bine. A fost o durere incredibilă”. Ursul l-a mușcat de coaste și l-a prins și în zona plămânilor.

„Am putut să-mi protejez gâtul când era deasupra mea. Dacă ar fi apucat de acolo, asta ar fi fost!”, spune germanul.

 

Toată șmecheria, spune el, era să nu leșine de durere și, mai ales, să nu țipe: „Când urșii se luptă între ei, reacționează rapid. Când unul se supune, celălalt îi dă drumul repede. Acesta a fost norocul meu!” Practic, s-a comportat ca un animal, iar ursul l-a lăsat în pace, când a simțit că e învingător.

Nu dă vina pe urs, ci doar pe sine: „Nu m-am comportat cum trebuie. Eram prea tăcut în pădure”. Oricine călătorește în regiunile unde sunt urși trebuie să facă zgomote și să vorbească cât mai tare posibil, spune exploratorul vieții sălbatice: „Chiar și o mamă cu puii ei va fugi și va evita confruntările cu noi, oamenii”, explică el. În acest caz, a stat pur și simplu în fața animalului, fără niciun avertisment.

Acum este sigur că dacă ursul l-ar întâlni din nou, nu l-ar mai ataca: „Ar ști imediat că m-am supus și m-ar lăsa în pace”.

Urmărește-ne pe Google News