„În opinia mea, putem spune acum, este clar că există o legătură cu vaccinul. Cu toate acestea, ce cauzează această reacție, încă nu știm”, a afirmat Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul EMA, pentru Il Messaggero.

„Cazurile sunt extrem de rare și raportul risc-beneficiu este întotdeauna în favoarea vaccinurilor. Dar acum este din ce în ce mai dificil să spunem că nu există o relație de cauză și efect între vaccinarea cu AstraZeneca și cazurile foarte rare de cheaguri de sânge neobișnuite asociate cu un număr scăzut de trombocite”, a adăugat șeful strategiei de vaccinare din cadrul EMA.

Zeci de cazuri au fost deja identificate în Europa, o parte a acestora ducând la decesul persoanelor vaccinate.

În Marea Britanie, spre exemplu, au fost depistate 30 de cazuri și 7 decese la un total de 18,1 milioane de doze administrate până în 24 martie. De altfel, țara ia în calcul acum posibilitatea de a suspenda vaccinarea cu acest ser a persoanelor tinere.

Noile probleme cu AstraZeneca vin după ce numeroase țări din Uniunea Europeană au suspendat administrarea acestui vaccin, la jumătatea lunii martie, după depistarea primelor cazuri de tromboze.

Multe au reînceput la scurt timp vaccinările, după ce EMA a anunțat că vaccinul este „sigur și eficient”, dar fără să excludă la momentul respectiv o legătură între tromboze și vaccin.

Mai multe țări europene, printre care și Germania sau Olanda, au restricționat însă din nou administrarea vaccinului anglo-suedez în rândul persoanelor cu vârsta de sub 60 de ani, după ce s-a observat că persoanele tinere ar avea o susceptibilitate mai ridicată de a dezvolta tromboze după vaccinarea cu acest ser.

Valeriu Gheorghiță: „Vom aștepta recomandările oficiale”

Întrebat de Libertatea despre declarațiile făcute de oficialul EMA, precum și despre poziția României în legătură cu acest vaccin, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiță, a anunțat că țara noastră va aștepta comunicatul oficial al Agenției Europene a Medicamentului și recomandările acesteia referitoare la AstraZeneca, înainte de a se lua o decizie.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News