Serviciile de informaţii militare ucrainene au postat online o înregistrare video care arată o maşină SUV albă care rulează încet înainte de a exploda.

„La 4 octombrie, în jurul orei 7.00, o mașină în care se afla șeful securității fizice a centralei nucleare ocupate din Zaporijje, Andrii Korotkii, a explodat în Enerhodar”, a transmis Direcția principală de informații a Ucrainei (DIU), citată de Ziarul de Gardă din Republica Moldova.

DIU susține că Andrii Korotkii „a cooperat în mod voluntar cu ocupanții, le-a dat rușilor liste ale angajaților centralei cu datele lor personale, indicând persoane cu o poziție proucraineană”.

Serviciile ucrainene de informații mai susțin că Andrii Korotkii a luat parte la represiunile împotriva personalului centralei nucleare și la crime de război împotriva civililor din Enerhodar. „Korotkii este un colaborator implicat în organizarea și executarea crimelor de război și a represiunilor împotriva ucrainenilor aflați sub ocupație”, a scris serviciul de informații al țării conduse de Volodimir Zelenski pe Telegram.

La rândul lor, autorităţile din Zaporojie, afiliate Rusiei, au transmis că Korotkii a fost omorât într-un „atentat terorist comis de regimul de la Kiev”.

Armata lui Vladimir Putin ocupă din martie 2022 centrala din Zaporojie, ţinta mai multor bombardamente de care ambele tabere s-au acuzat reciproc.

Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a transmis la începutul lunii septembrie că este îngrijorat pentru securitatea uzinei, după incendiul declanşat la un turn de răcire despre care Rusia a spus că provine de la un atac cu drone ucrainene.

Urmărește-ne pe Google News