Cand pronunti numele lui Michael Trache pe santierul din centrul orasului, unde urmeaza sa fie ridicat cel mai mare camin pentru studentii Universitatii Mc Ewan, toti muncitorii te privesc cu respect. “He is the boss. Is a very good man”, sunt cuvintele de apreciere ale canadienilor care sunt angajati acolo. Michael este inginer-sef si coordoneaza activitatea santierelor deschise de catre firma Clark Buillders, care are o cifra anuala de afaceri de peste 500 de milioane de dolari canadieni.
Povestea lui Michael are multe elemente cu iz de aventura. Intr-o pauza de lucru, la cafeneaua Tim Hortons, imbracat in tinuta de serviciu, Michael ne povesteste cu lux de amanunte cum a ajuns in Canada. “Tata a prins o deplasare in Italia si nu s-a mai intors in tara. Ne-a sunat dupa o perioada sa ne spuna ca este in Canada.
Ceausescu i-a confiscat jumatate din casa
Imediat ce s-a aflat in tara ca nu se va mai intoarce, au inceput represaliile. Am inceput sa fim vizitati de lucratori de la Securitate. Mama primea telefoane de amenintare la miezul noptii. Ne-a fost confiscata jumatate din casa, dar si foarte multe bunuri. Imi aduc aminte ca la scoala invatam foarte bine. Eram comandant de unitate, daca tin bine minte. Aveam acel snur de culoare alba. Diriginta a decis ca trebuie sa ma mute in ultima banca. Mi-au retras imediat titulatura de comandant de unitate. Nu se accepta ideea ca fiul unui fugar, asa cum il considerau pe tata, sa mai detina conducerea pionierilor pe intreaga scoala. Acum, cand imi aduc aminte de toate astea, e amuzant. Atunci insa nu era. Nu intelegeam de ce, dintr-o data, toata lumea se poarta urat cu mine”, spune Trache, aruncand un zambet in coltul gurii.
La vremea respectiva, interesul lui Ceausescu fata de Canada era unul foarte mare. In joc se afla centrala de la Cernavoda. “Asta cred ca a fost salvarea noastra. Cand tata ne-a facut chemare pentru a veni definitiv aici, comunistii ne-au dat drumul imediat. Nu aveau nevoie de scandaluri cu canadienii”, isi aminteste Michael Trache.
Cand a ajuns la Edmonton, Michael nu stia limba engleza.
“La inceput mi-a fost un pic mai greu. Nici ai mei nu se descurcau foarte bine cu banii. Tata, abia venit aici, locuia intr-un apartament cu doua camere. In tara el inventase robotii care vopseau masinile Dacia. I-a luat ceva timp pana cand canadienii i-au recunoscut studiile”, a explicat el. La scoala a trecut direct in clasa a X-a, cu toate ca in tara era in clasa a lX-a. “Engleza am inceput sa o invat destul de repede. Majoritatea colegilor ma intrebau despre Romania. Aproape ca nu stiau nimic despre tara”.
Castiga anual 100 de mii de dolari
In privinta castigului, Michael se poate declara un om multumit. “Anual ajung sa castig cam 100 de mii de dolari. Sunt bani frumosi. Am o casa, doua masini si o motocicleta. Pe plan sentimental mai am de lucrat. Deocamdata sunt separat. Sper ca lucrurile sa mearga bine si la acest capitol”, spune el increzator. Mare iubitor de fotbal, Michael nu poate uita marea sa dragoste pentru echipa Rapid Bucuresti. “Am copilarit in apropiere de stadionul Giulesti. Sunt la curent cu toate meciurile baietilor. Chiar si motocicleta mi-am inmatriculat-o cu numele Rapid.”
Michael Trache
Varsta: 36 de ani
Stare civila: separat
Data cand a parasit
Romania: 10 septembrie 1985
Domiciliul actual: Canada
Ultima data in Romania: 29 martie 2006