Universitatea Berkeley din California, SUA, a anunțat luni, 7 iunie, că a primit trei donații, fiecare în valoare de 25 de milioane de dolari, fonduri care vor fi direcționate către dezvoltarea departamentului Computing, Data Science and Society (calculatoare, știința datelor și societate).
Absolvent al Politehnicii din București
Unul dintre donatori este românul Ion Stoica, profesor de informatică al Universității Berkeley.
Vrem să construim o fabrică de idei, un ecosistem unde studenții, profesorii și stafful universității să vină împreună pentru a trata probleme sociale complexe și pentru a deschide noi perspective în știința datelor și a computerelor.
Ion Stoica:
În vârstă de 56 de ani, informaticianul a absolvit Universitatea Politehnică din București în anul 1989, cu un masterat obținut la Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor. Stoica a ajuns în America în 1996, când și-a început doctoratul în Inginerie electrică și a calculatoarelor la Universitatea Carnegie Mellon, din Pittsburgh, Pennsylvania.
După ce și-a obținut titlul de doctor, în anul 2000, Ion Stoica a început să lucreze la Universitatea Berkeley din California.
În prezent, Ion Stoica este specializat, printre altele, în rețele de calculatoare, fiind profesor în cadrul departamentului de Inginerie electrică și știința calculatoarelor, precum și coordonatorul laboratorului de informatică RISELab al Universității Berkeley.
În urmă cu doi ani, Stoica a primit titlul de doctor honoris causa al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (foto).
A fondat mai multe companii
Ion Stoica a fondat trei companii: Conviva (2006), Databricks (2013) și Anyscale (2019), potrivit site-ului oficial al Universității Berkeley.
Din cele trei, Databricks comercializează o tehnologie dezvoltată la Berkeley. Aceasta analizează mari cantități de date și propune soluții de inteligență artificială. Compania are peste o mie de angajați, peste cinci mii de clienți și este una dintre firmele cu cea mai mare creștere din aria sa de expertiză.
În luna februarie a acestui an, Databricks a primit un miliard de dolari de la investitori, compania fiind evaluată la 28 de miliarde de euro.
Nu este însă clar ce avere și ce procent de acțiuni mai deține Ion Stoica la Databricks, dar, potrivit site-ului companiei, acesta apare drept președinte-executiv.
În compania cofondată de Stoica, Databricks, au investit mai multe fonduri de investiții, dar și giganții Amazon, Microsoft și Salesforce
Între clienții Databricks se află companii puternice la nivel mondial, precum Shell, Comcast, CVS Health, HSBC, T-Mobile și Regeneron.
Alături de român, a făcut o donație similară și profesorul Scott Shenker al Universității Berkeley, precum și un donator care a dorit să rămână anonim.
„Aici se explorează noi domenii de studiu”
Universitatea Berkeley a anunțat că banii donați de cei trei vor fi distribuiți astfel încât să dezvolte proiectul Gateway, a cărui deschidere e planificată în 2025 și care va oferi peste 35.000 de metri pătrați pentru cercetare și educație celor aproximativ 1.600 de profesori, studenți și angajați ai Universității Berkeley. Proiectul este unul interdisciplinar, care își dorește să conecteze știința datelor și a computerelor cu problemele de mediu, schimbări climatice, sănătate și justiție socială.
„La Berkeley, profesorii sunt mai înclinați să își asume riscuri și să fie deschizători de drumuri. Aici se deschid și se explorează noi domenii de studiu”, a mai spus Ion Stoica.
foto: RISELab