„Declar că sunt nevinovat”, a spus, joi, 28 decembrie 2023, Marian Marinescu, în vârstă de 75 de ani, în fața camerei de anchetă a Curții de Apel din Grenoble, care trebuie să se pronunțe asupra cererii sale de eliberare imediată. Septuagenarul a fost plasat în arest preventiv din iunie 2021 pentru asasinarea soției sale, Michèle, și pentru uciderea și violul fiicei sale, Christine, la 7 ianuarie 1993, la Sassenage, în Isère.
Marinescu neagă aceste fapte. „Nu am nimic de-a face cu aceste asasinate, este o infamie”, a susținut el, adăugând că nu avea niciun motiv să comită aceste crime pentru că și-a „iubit” soția și fiica și că el era, în momentul producerii crimelor, „la celălalt capăt al Europei, în România”.
Pe 7 ianuarie 1993, la începutul serii, trupul neînsuflețit al lui Michèle Marinescu, în vârstă de 43 de ani, și cel al fiicei sale, Christine, în vârstă de 13 ani, au fost descoperite la domiciliul lor de către jandarmi, alertați de angajatorul mamei. Ambele victime au fost înjunghiate. În zilele și lunile care au urmat, ancheta nu a condus la niciun indiciu convingător.
A fost nevoie de 28 de ani și de schimbarea a cinci judecători de instrucție însărcinați cu dosarul pentru a elucida faptele. În 2021, Marinescu a fost implicat în anchetă în urma unei noi expertize, posibilă datorită progresului tehnologic.
Alibiul călătoriei suspectului în România cu fiul său la momentul săvârșirii crimelor prezenta și el puncte slabe, au apreciat anchetatorii, care susțin că acum au rezolvat acest caz.
Dar pentru avocatul suspectului, François Saint-Pierre, acest caz reprezintă pentru clientul său „un risc major de eroare judiciară”.
„Nu s-a făcut nimic pentru a vedea dacă M.M. s-ar fi putut întoarce în secret și s-ar fi putut comite aceaste crime”, spune el, criticând „ușurința anchetei”. În plus, durata anchetei compromite șansele ca procesul, „singura modalitate de a-și demonstra” nevinovăția pentru clientul său, să aibă loc în 2024.
Avocatul familiei victimelor, Me Hervé Gerbi, a considerat, la rândul său, că reținerea în continuare a suspectului, care are dublă cetățenie franceză și română, ar părea „logică”, invocând riscul ca acesta să fugă dacă e eliberat.
Procuratura a cerut de asemenea ca românul să rămână în închisoare, considerând că un proces înainte de sfârșitul anului 2024 rămâne „posibil”. Decizia Camerei este așteptată vineri, 29 decembrie 2023.