Muncitorul roman, care in 38 de ani de viata grea de imigrant a invatat sa isi vada de treburile lui, a inteles ca era mai bine sa descarce marfa si sa taca. Cele 44 de lazi erau asemanatoare cu cele pentru conservarea pestilor si urmau sa fie descarcate din vechea masina marca Skoda a patronului grec, in micul golf din acel colt discret si uitat din Arcadia. Un secret periculos insa si inceputul unui cosmar si al fugii. „Era la 27 octombrie. De atunci, am plecat din Grecia, am umblat prin jumatate de Europa. imi este teama. Am inteles imediat la ce servea incarcatura aceea”, a afirmat Catalin.
Istoria misterioasei incarcaturi de explozibil trece prin povestirea muncitorului din Brasov, care acum bate la multe porti pentru a da alarma. Catalin afirma ca a vorbit cu consulul elvetian din Austria. Apoi a venit la Venetia si a fost ascultat de carabinierii italieni, care au deschis o ancheta asupra acelei nopti din golful Burgnas – locul ascuns de acostare, aflat la cativa km de localitatea Pigadi, in acea parte a Peloponezului din afara rutelor turistice. Aici se afla sere unde se cultiva vinete si livezi de portocali, folosind munca trudnica a unor albanezi, pakistanezi, romani si a catorva arabi.
„Am trait aici doi ani. Nu am avut niciodata nici o problema. Salariul era bun, as mai fi stat. Daca nu as fi sfarsit in aceasta incurcatura…”. Necazurile lui Catalin au inceput atunci cand unul dintre patronii sai, Nikos (numele este schimbat) care a trait in America si avea multi bani in buzunar, l-a luat deoparte si i-a cerut ajutorul: „Trebuie sa transportam niste lucruri. Cateva ore de munca si primesti 200 de euro. Am spus imediat da”, a povestit Catalin.
Operatiunea avea doua etape. O data cu lasarea intunericului romanul si Nikos urmau sa se prezinte la un depozit aflat la nord-vest de Leonidion. Un loc bun de ascuns explozibilul. Cele 44 de lazi erau acolo, intre cabluri si bidoane ruginite, sigilate cu banda adeziva infasurata de doua ori. Nu toate erau bine sigilate. Catalin a reusit sa arunce o privire: „O tastatura de computer, circuite electrice si fileturi de culoare maron. Cu astfel de lucruri nu pescuiesti ilegal”. Depozitul era de fapt o baraca din beton, fara tencuiala, la capatul unei carari care urca. Pe un perete se afla o poza cu un batran ce pregatea ceai intre sapte fecioare, un calendar oprit la data de 30 septembrie. „Am incarcat totul in masina Skoda a lui Nikos, si am facut drumul de doua ori, dus intors, pana in golf”.
La ora aceea strazile erau pustii. si mai pustiu era drumul neasfaltat care ducea de la Pigadi la micul golf – doi metri de plaja plina de pietre, pe care nu o puteai vedea din strada – unul dintre putinele puncte accesibile ale unei coaste formate din stanci ascutite. „Am asteptat cateva minute pana cand am vazut apropiindu-se de pe mare doua luminite. Cred ca era un vas de pescuit. De unde ma aflam nu il puteam vedea bine. Din intuneric a aparut o barca de cauciuc, doi barbati in salopeta sport si incaltati in adidasi. Doua figuri tipice pentru Orientul Mijlociu”. Venise momentul transferului. in timp ce Catalin a ramas sa astepte ordinele, Nikos a vorbit in engleza cu cei doi arabi. Cateva rasete, intelegerea asupra sumei de bani, iar la sfarsit acea fraza pe care romanul nu ar fi trebuit sa o auda niciodata: fereste-te de Italia si Elvetia. „Ei credeau ca nu intelegeam engleza. Unul din ei s-a blocat insa, a aratat spre mine si i-a spus lui Nikos: „Ia-l de aici pe asta”. Mi-am luat banii iar patronul m-a adus inapoi. Am trecut pe acasa, mi-am facut bagajul si dimineata eram deja intr-un taxi in directia Atena, iar apoi spre granita cu Romania”, a povestit Catalin. Nu s-a mai intors in Grecia.

Anchetatorii incearca sa afle cine a comandat explozibilii
Misterul afacerii din golf ridica multe semne de intrebare. Cine a achizitionat incarcatura? O celula terorista pregatita sa insangereze Craciunul? O organizatie terorista?
Recent, la Ioannina, politia a blocat un camion cu peste o tona de azotat de amoniu furat dintr-o mina. Sunt episoade ingrijoratoare care confirma continutul unui raport dat recent publicitatii de prestigioasa revista britanica Janes, specializata pe studii strategice. Cele 200 de insule grecesti – denunta studiul – pot deveni o trambulina facila pentru infiltrarea in inima Europei. Controlul este relativ, iar zona prea extinsa pentru a putea fi supravegheata.

 
 

Urmărește-ne pe Google News