Românul a subscris titluri de stat Fidelis în emisiunea cu scadență la cinci ani, pentru care Ministerul Finanțelor plătește o dobândă neimpozabilă de 7% pe an.

Ordinul a venit chiar în ultima zi a perioadei de subscriere, pe 20 august 2024.

În total, subscrierile pe această tranșă s-au ridicat la 970 de milioane de lei, ceea ce înseamnă că investitorul a avut o treime din această tranşă. Fără această investiție majoră, ediția Fidelis din august 2024 nu ar fi atins o valoare istorică, în contextul în care subscrierile totale au fost de 3,2 miliarde de lei, ușor peste recordul anterior de 3,186 de miliarde de lei din aprilie 2024.

Conform datelor colectate de ZF, pe tranșa în lei cu scadență la cinci ani au fost înregistrate 5.122 de ordine, ceea ce înseamnă că cel puțin 5.122 de români au subscris titluri de stat pe cinci ani, cu o dobândă anuală de 7%.

Deși un investitor putea plasa unul sau mai multe ordine, cazurile de subscrieri multiple pe aceeași scadență sunt foarte rare, deoarece nu aduc avantaje suplimentare.

Un român a putut subscrie unul sau mai multe ordine, însă sunt foarte rare cazurile unor subscrieri multiple pe aceeaşi scadenţă pentru că nu prezintă niciun avantaj.

A doua cea mai mare subscriere a fost de 77 de milioane de lei, iar a treia de 20 de milioane de lei. Mediana celor 5.100 de ordine a fost de 30.000 de lei, iar media a fost de 189.000 de lei. Mediana este deosebit de relevantă în astfel de analize, deoarece exclude extremele – în acest caz, subscrierile de 342 de milioane de lei și de 5.000 de lei.

Ziarul Financiar a relatat pe 20 august că ediția august 2028 a emisiunii Fidelis a atras subscrieri totale de 3,2 miliarde de lei de la micii investitori. 1,7 miliarde de lei au fost investiți în titluri de stat denominate în lei, iar 311 milioane de euro în monedă europeană.

Urmărește-ne pe Google News