Institutul Lions Eye din Perth, Australia, a reusit, in premiera mondiala, realizarea primei cornee artificiale din lume. Autorii acestei premiere sunt cercetatori condusi de inginerul chimist roman Traian Chirila. Cercetarile, incepute inca din 1989, au vizat realizarea unei cornee artificiale care sa aiba calitati similare cu cea umana, care sa fie compatibila si usor de implantat. Inginerul roman Traian Chirila si o echipa de cercetatori ai Lions Eye Institut of Western Australia, sprijiniti de National Health and Medical Research Council, au creat o lentila flexibila, cu continut mare de apa, utilizand o combinatie speciala de polimeri de hidrogel (material plastic poros), care este asimilata de tesutul uman. in februarie 2000 au inceput primele teste clinice, iar in acest an a fost finalizata perioada de experimentari.
Specialistii au stabilit, in urma testelor, ca realizarea profesorului roman, denumita in prima faza „Chirila Kpro” si ulterior „AlphaCor”, este cu adevarat „prima cornee artificiala din lume”. Pe 5 iunie 2002, AlphaCor a primit licenta de productie comerciala, in prezent fiind aproape de obtinerea autorizatiei de utilizare medicala in SUA, unde este bine cunoscuta exigenta in aceasta privinta.
in prezent, desi transplanturile de cornee raman cel mai comun si de succes tip de transplant de organ, exista o scadere semnificativa a numarului de donatori, mai ales in natiunile din lumea a treia. Un mare numar de oameni sunt considerati nepotriviti pentru obtinerea de tesut corneal, din cauza riscului mare de esuare a donarii, ca rezultat al unor boli de ochi concurente sau ascunse ori al imposibilitatii pacientilor de a lua imunosupresoare (substante care dezactiveaza anumiti anticorpi, permitand astfel acceptarea unei substante straine, a unui transplant, de catre organism).
Se estimeaza ca in prezent se efectueaza numai 100.000 de transplanturi de cornee pe an, reprezentand o mica parte din cele 10 milioane de oameni afectati de orbire corneala. Primele incercari de a se crea o cornee artificiala dateaza de peste 200 de ani. Specialisti din toata lumea au incercat, in special in ultimele decenii, sa gaseasca diferite solutii pentru realizarea unei cornee artificiale, concentrandu-se insa pe materiale rigide cum ar fi cuart, sticla sau metal. Solutia propusa de cercetatorul roman Traian Chirila a fost singura care a dat rezultate notabile.

Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!
 

Urmărește-ne pe Google News