De ani buni, mii de români se încumetă să călătorească în Mexic doar pentru a trece ilegal frontiera americană, amestecați printre sute de mii de migranți care parcurg același drum periculos pentru o viață mai bună în Statele Unite, o arată chiar datele colectate an de an de agenția americană pentru Vămi și Protecția Frontierelor. Mulți dintre aceștia sunt însă victime ale clanurilor interlope din Oltenia, implicate în traficul de persoane vulnerabile la granița dintre Mexic și SUA, așa cum a dezvăluit în trecut o investigație a ziarului Libertatea.
Duminică, 5 martie, ruta migratorie românească sponsorizată de clanurile interlope a făcut o victimă. Cristian Dumitrașcu a murit, în condiții neelucidate până în acest moment, într-un centru de detenție al ICE, agenția americană pentru Vămi și Imigrări, din Otay Mesa, lângă metropola San Diego din sudul Californiei, potrivit publicației mexicane El Imparcial. Despre același punct de trecere al frontieriei, jurnaliștii Washington Post scriau că este preferat de cei mai mulți dintre migranții de naționalitate română. Oficialii americani indicând că această concentrare ar avea loc fiindcă românii sunt direcționați spre Otay Mesa de clanurile implicate în traficul de carne vie de la granița SUA.
753 de români au încercat în acest an să treacă granița Mexic-SUA. Cristian a murit la scurt timp după ce a ajuns în SUA
Cristian Dumitrașcu se numără printre cei 753 de cetățeni români care au încercat să treacă fraudulos granița dintre Mexic și Statele Unite de la începutul anului 2023, așa cum arată datele puse la dispoziție de agenția americană pentru Vămi și Protecția Frontierelor. Pe 22 februarie, bărbatul în vârstă de 50 de ani a fost identificat de vameșii americani în apropiere de punctul de trecere al frontierei din Otay Mesa. 7 zile mai târziu, acesta a fost ridicat de agenții ICE și transportat într-un centru de detenție pentru imigranți din apropiere de San Diego.
Numărul total al cetățenilor români detectați în timp ce au încearcat să treacă fraudulos granița sudică a Statelor Unite în 2020, 2021 și 2022. Sursă: Agenția US pentru Vămi și Protecția Frontierelor
Nu se cunoaște cum s-au scurs următoarele cinci zile pentru Cristian Dumitrașcu, care aștepta să-și susțină cazul în fața unui judecător pe 16 martie. Însă, duminică, acesta a fost găsit mort în centrul de detenție al ICE din Otay Mesa.
Potrivit reprezentanților ICE contactați de jurnaliștii mexicani de la El Imparcial, o necropsie va avea loc în următoarele zile pentru a determina cauza morții lui Cristian Dumitrașcu. Bărbatul este al doilea migrant care a decedat într-un centru de detenție al agenției americane pentru Vămi și Imigrare de la începutul anului 2023.
„Rămânem dedicați în misiunea de a ne asigura că toate persoanele aflate în custodia noastră sunt în siguranță. Imigranții au parte de îngrijire medicală complexă din momentul în care ajung în centre și, de asemenea, pe toată perioada detenției”, se arată într-un comunicat de presă ICE, care a precizat că fiecare imigrant este examinat medical în primele 12 ore petrecute în centrul de detenție din Otay Mesa.
De asemenea, agenția americană pentru Vămi și Imigrare a menționat că a notificat Ambasada României din Washington DC cu privire la moartea lui Cristian Dumitrașcu. Ziarul Libertatea a transmis o solicitare la MAE în această privință, dar nu a primit un răspuns până la momentul publicării.
Clanuri românești arestate cu sprijinul FBI
În 2019, Libertatea a scris despre clanurile din zona Olteniei care au câștigat peste un milion de euro din „racolarea de pe raza județelor Dolj, Vâlcea și Mehedinți a unor familii”, pe care le trimiteau ilegal în Statele Unite „în scopul exploatării lor ulterioare prin obligarea la desfășurarea de activități ilicite”.
Deși 7 lideri ai clanurilor craiovene au fost inculpați pentru trafic de persoane, inclusiv cu sprijinul FBI, care a furnizat autorităților române numele a sute de victime, aceștia au fost cu toșii achitați în iulie 2014 de către Tribunalul Dolj.
Numărul de adulți singuri, adulți însoțiți de familii și minori neînsoțiți Sursă: Agenția US pentru Vămi și Protecția FrontierelorSursă: Agenția US pentru Vămi și Protecția Frontierelor
De altfel, cele mai recente date colectate de agenția americană pentru Vămi și Protecția Frontierelor arată că tiparul imigrației românești este același folosit în urmă cu un deceniu de clanurile interlope oltenești achitate de judecătorii din Dolj. Cei mai mulți români identificați la frontiera de sud a Statelor Unite sunt alături de familii. De exemplu, în 2022, 4.692 de români însoțiți de familii au încercat să treacă fraudulos granița Mexic-SUA. La aceeași frontieră au ajuns și 157 de minori români neînsoțiți în 2022.
Foto: Profimedia