În schimb ponderea bugetului Camerei Deputaţilor în totalul bugetului de stat este de 0,21% în România, dublu faţă de media europeană.
„Bugetul Camerei Deputaţilor raportat la numărul de parlamentari este de aproximativ trei ori mai mic decât media europeană. Astfel, cheltuielile efectuate în 2010 per deputat au însumat 150.000 euro faţă de o medie europeană de 431.000 euro per parlamentar, în vreme ce în Germania cheltuielile depăşesc un milion de euro per parlamentar. De asemenea, costul anual, pentru fiecare cetăţean, al finanţării bugetului Camerei Deputaţilor este de 2,33 euro, un cost de patru ori mai mic faţă de media europeană de cheltuieli, de 8,29 euro”, se arată în analiza efectuată de PwC România.Pe de altă parte, ponderea bugetului Camerei Deputaţilor în totalul bugetului de stat este de 0,21% în România, dublu faţă de media europeană de 0,13%.
Astfel, pentru eficientizarea şi reducerea cheltuielilor compania de consultanţă propune separarea activităţilor privind administrarea clădirii Palatului Parlamentului, înnoirea parcului auto prin încheierea unor contracte de leasing operaţional,  centralizarea procesului de achiziţii publice, reducerea cheltuielilor cu utilităţile, precum şi eficientizarea procesului bugetar.
Analiza structurii cheltuielilor Camerei Deputaţilor a fost efectuată în perioada ianuarie-mai 2011, raportul final cu concluziile şi recomandările PwC fiind înaintat către Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor la finalul lunii mai 2011.

Urmărește-ne pe Google News