Lucian B. (numele a fost schimbat de publicația elvețiană) lucrează împreună cu mai mulți conaționali într-o firmă care construiește și repară acoperișuri. Într-o zi în care ploua și nu se puteau urca pe case, șeful companiei s-a gândit să le facă un cadou angajaților.

„Mi-am invitat oamenii la Zeus, să bea câteva șampanii în această zi mohorâtă și să se distreze. Dar chiar ne-au stricat ziua. Nu au vrut să-l lase pe Lucian să intre doar pentru că era român. Aceasta este clar discriminare! Suntem nervoși”, a declarat angajatorul sursei citate.

La început, totul a mers bine, spune Lucian, care și-a făcut ucenicia în Elveția și locuiește în țară de 14 ani. Vorbește fluent germana elvețiană. „Șeful mi-a spus să sun și să întreb despre program”, spune românul. „Am auzit după accent că femeia era probabil româncă și am vorbit în română. De aceea știa că am venit din România”, adaugă el.

Când au ajuns la Zeus, cei trei bărbați au vrut să meargă direct în camerele din spate. Dar vizita s-a terminat la recepție pentru Lucian, care a fost rugat de femeia de la birou să părăsească locația: „Nu m-au lăsa să intru doar pentru că sunt român!”.

Ceilalți doi bărbați, care au pașapoarte albaneze, au fost lăsați să intre în zona în care se aflau femeile. Dar nu au vrut să facă asta fără colegul lor. „L-am întrebat pe șeful localului. Pur și simplu nu ne venea să credem”, spune șeful lui Lucian. Dar directorul general al Zeus a confirmat: „El nu are voie aici”.

Cei trei bărbați s-au simțit insultați și au mers direct la poliție: „Am raportat proprietarul clubului. Mă simt discriminat. Egiptenii, albanezii, bulgarii, chinezii, japonezii și elvețienii sunt toți primiți, doar românii sunt respinși. O astfel de regulă este ilegală! Cer satisfacție în instanță!”.

Patronul clubului n-a dorit, inițial, să comenteze refuzul românului, pentru Blick: „Este o investigație în curs, nu spun nimic!” Apoi a adăugat: „Clientul s-a purtat prost. Acesta a fost singurul motiv pentru care trebuia să plece. Fuseseră deja trei români acolo înaintea acestui grup și nici ei nu respectaseră regulile casei”.

Cu toate acestea, Lucian B. are o altă bănuială cu privire la motivul pentru care clienții cu pașapoarte românești reprezintă o problemă pentru bordel: „Se teme că sunt dintr-un clan și vreau să scot o femeie de acolo”, bănuiește el. „Sau că sunt soțul uneia dintre prostituate”. Indiferent de motiv, clientul respins este furios: „Nu mă voi lăsa tratat așa”.

Rezultate BAC toamnă 2024. Notele, publicate pe edu.ro.

Urmărește-ne pe Google News