Ionut-Mihai Sofronie, care a primit șapte ani de închisoare pentru jaf trebuia să fie deportat, însă declarațiile sale în fața instanței au impresionat.
Acesta a susținut că, din moment ce se află în Marea Britanie de zece ani, s-a căsătorit cu o lituaniană și are o fiică, ar trebui să fie protejat, și nu trimis înapoi acasă.
Chiar înainte de audierea de deportare, el a solicitat statutul de rezident în UE, deși ratase termenul limită. Românul a spus că nu a putut formula o cerere în acest sens mai devreme deoarece se afla după gratii.
Judecătorul a fost de acord cu acesta, însă cazul excepțional a stârnit multe discuții despre apartenența Regatului Unit la CEDO.
Richard Tice, unul dintre liderii Partidului Reformist, a declarat că acesta este „un exemplu excelent al modului în care criminalii străini profită de sistem”.
Nu este vorba doar despre românul condamnat pentru jaf. S-a luat în discuție și cazul unui traficant de droguri turc care, de asemenea, a reușit să evite deportarea pretinzând drepturi de familie, în ciuda unui context destul de dubios.
Sofronie a venit în Marea Britanie în 2015 și a primit prima condamnare după doar doi ani, fiind găsit vinovat de jaf. După ce s-a stabilit că va fi deportat în iulie 2023, românul a ripostat, iar acum se află tot în Marea Britanie. Deocamdată.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro