UPDATE ora 18.30: Ministerul Afacerilor Externe a transmis pentru Libertatea că Ambasada României la Hanoi, care asigură reprezentarea diplomatică şi consulară a României în Cambodgia, are în atenţie cazul cetăţeanului român, încă de la reținerea acestuia de către autoritățile cambodgiene.

”Din momentul semnalării situației, misiunea diplomatică a întreprins demersuri pe lângă autoritățile competente din Cambodgia pentru a se asigura că acestuia îi sunt respectate drepturile procesuale (beneficiază de asistență juridică din partea unui avocat din oficiu)”, se arată în răspunsul transmis de MAE.

Aceștia adaugă că un reprezentant al misiunii diplomatice l-a vizitat pe Adrian Călin varadi la locul de detenție.


Românul Adrian-Călin Varadi, în vârstă de 40 de ani, a fost arestat pe 14 august 2016 pe aeroportul internațional din Phnom Penh, la sosirea din Brazilia, având ascunse în bagaj 4,96 kg de cocaină.

„Românul, care s-a îmbarcat în cursa QR970 (al companiei Qatar Airways) de la Doha la Phnom Penh, a fost arestat la ora locală 3:50pm cu 4,96 kilograme de cocaină asupra sa”, declara la acea dată generalul Meas Vyrith, secretar general al Autorităţii Naţionale de Combatere a Drogurilor (NACD).

Mai mult, se pare că autoritățile au primit informații de la omologii lor americani, care știau că românul va sosi din Brazilia și că urma să se întâlnească apoi cu un bărbat din Nigeria, căruia să îi plaseze drogurile. Varadi a fost oprit pe aeroport, iar când polițiștii i-au verificat bagajul de cală, au găsit printre lucrurile personale și cele 20 de pungi de cocaină.

Împreună cu Varadi a fost condamnat și cetățeanul nigerian Chukwuemeka Ibe, 35 de ani, arestat în aceeași zi în timp ce aștepta în camera de hotel să-i fie predate drogurile, pe care urma să le transporte în țara vecină Thailanda.

Cei doi au fost inculpați pentru ”transport ilegal de droguri”, în baza legii cambodgiene privind drogurile, se precizează în sentința citită de judecătorul Im Vannak de la tribunalul municipal din Phnom Penh.

”Instanța a decis să-i condamne pe fiecare la închisoare pe viață și la plata unei amenzi de 40 milioane de riel (10.000 de dolari)”, se arată în sentință.

La procesul desfășurat luna trecută, Varadi și-a recunoscut vinovăția. În schimb, nigerianul s-a declarat nevinovat, susținând că nu știa că în pachetul pe care urma să-l primească se aflau droguri.

Potrivit legislației cambodgiene, termenul în care condamnații pot face recurs este de o lună.

Citește și: Noi informații despre Ionuț Gologan, românul condamnat la moarte în Malaezia. „Tată, eu nu mai rezist”

Urmărește-ne pe Google News