Stabilit de 12 ani în Grecia, Emanuel a încercat să voteze prin corespondență, dar plicul cu votul său s-a întors la adresa lui de reședință din Rethymno, un oraș din Insula Creta, cu puțin peste 30.000 de locuitori.
A mai încercat să trimită documentele încă o dată, dar s-a repetat situația. În loc să ajungă la unul dintre cele trei birouri electorale pentru votul prin corespondență din București, plicul a fost returnat la reședința lui Emanuel din mult mai căldurosul Rethymno.
„Probabil zeii greci mi-au fost potrivnici. Nu am cutezat o a treia trimitere, a trecut ceasul. Cea mai apropiată secție se afla la 70 km”, a spus românul pentru Libertatea.
În total, în jur de 14.000 de voturi prin corespondență pentru alegerile parlamentare s-au rătăcit pe drum, iar autoritățile nu au reușit încă să explice ce s-a întâmplat cu acestea.
A condus 3 ore dus-întors ca să voteze
Duminică, Emanuel a decis să meargă la cea mai apropiată secție de votare, aflată în orașul Chania, la aproximativ 70 km de Rethymno.
„A fost un fel de excursie pentru noi”, povestește bărbatul.
„Sunt două secții de votare pe toată Insula Creta, noi suntem la mijloc. În trecut ne-am organizat și am închiriat un microbuz, dar acum din cauza restricțiilor legate de pandemie, nu avem voie mai mult de 3 în mașină.
Am vorbit cu cei din comunitate să mergem cu mașinile personale, dar toți odată. Au venit și un preot român, și o persoană cu handicap, și alți români care muncesc aici. Suntem o comunitate activă, am participat și la proteste”, spune Emanuel.
Ce s-a întâmplat cu plicul lui Emanuel?
Pentru a vota prin corespondență, românii din diaspora trebuiau mai întâi să trimită cereri online prin care să se înregistreze ca alegători prin corespondență, până pe data de 22 octombrie, termenul-limită.
În total, au fost înregistrate 39.244 de astfel de cereri, conformsite-ului votstrainatate.ro. 173 dintre acestea au venit de la români stabiliți în Grecia.
Una dintre cele 173 de cereri a fost a lui Emanuel.
„După ce m-am înregistrat la Registrul electoral prin corespondență, am ales să transmit plicul exterior în țară prin furnizorul de servicii poștale de stat din Grecia ELTA – Hellenic Post ”, povestește bărbatul.
Românii aveau variantă de a trimite documentele prin poștă/curier sau de a le duce la misiunile diplomatice din zonă.
Pe 18 noiembrie, Emanuel a depus la poștă plicul, dar după trei zile s-a întors la el. În dreptul etichetei cu adresa destinatarului, Biroul Electoral pentru Votul prin Corespondență nr.3, apărea o săgeată trasată cu pixul.
Fără taxe
Emanuel a mai încercat încă o dată, pe 23 noiembrie, la o altă sucursală a poștei. Funcționarii i-au spus că probabil plicul s-a întors deoarece nu era trecut un număr de telefon, iar în contextul pandemiei e util să apară și numărul.
Plicul avea un autocolant cu mențiunea „Ne pas affranchir”/No stamp required”, utilizată atunci când taxele de retur sunt plătite deja.
După 6 zile, plicul s-a întors din nou la el. „Avea 3 săgeți trasate cu pixul în dreptul etichetei cu adresa biroului electoral, cu textul Προώθηση ατελώς – însemnând „fără taxe”.
„Fără taxe înseamnă că serviciul nu a fost recunoscut ca fiind plătit”, explică bărbatul.
„Probabil a fost o problemă locală, nu la nivel de Grecia, căci la secția de votare, doamnele de acolo mi-au spus că ele au putut expedia plicurile lor pentru votul prin corespondență. Nu știu însă dacă au trimis prin curierat sau prin furnizorul de servicii poștale de stat”, adaugă Emanuel.
Peste 21.000 de voturi prin corespondență
- Până la data de 22 octombrie s-au depus 39.244 de cereri pentru înregistrare ca alegători în străinătate.
- În intervalul 2 – 13 noiembrie, Poșta Română a expediat 35.808 plicuri pentru votul prin corespondență, conform datelor furnizate de Poșta Română.
Diferența dintre numărul de cereri și numărul de plicuri expediate poate să însemne că nu toate cererile depuse au fost aprobate, a explicat Septimius Pârvu de la Expert Forum într-o postare pe Facebook.
Poșta Română a predat către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) un număr total de 18.421 de plicuri electorale până pe 3 decembrie, data-limită. După expirarea termenului-limită prevăzut de legislația electorală în vigoare, au mai ajuns în România 1.092 de plicuri.
În total, 21.329 de votanți au votat prin corespondență, conform AEP.
Pe lângă cele peste 18.000 de plicuri predate de către Poșta Română la AEP, s-au mai numărat voturile prin corespondență depuse de către votanți direct la misiunile diplomatice.
Românii din diaspora au votat în număr mult mai mare față de alegerile parlamentare din 2016. La ora 15.00, au votat 172.167 de români, cu peste 66.000 mai mulți decât au votat în total în străinătate la scrutinul legislativ precedent.
La noapte se dă ora înapoi. Vezi cum trece România la ora de iarnă 2024!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro