Iată relatarea prezentată, la cald, pe blogul compatriotului nostru:
„Cutremur în Kanto, Hokuriku, Tohoku.
Epicentrul, probabil în largul prefecturii Miyagi. (nu am imagini)
Emisiunea NHK de la studioul din Shibuya (Tokio) nu s-a întrerupt. Crainicul continuă să vorbească, deşi cu un uşor (cu)tremur în voce. În fundal se aud obiecte buşind prin studio.
(Întotdeauna am apreciat dăruirea şi adesea eroismul cu care muncesc jurnaliştii de la NHK.)
Se aşteaptă un tsunami de între 2 şi 6 metri*, ceea ce va reprezenta o catastrofă pentru coasta pacifică a prefecturilor Miyagi, Aomori, Fukushima, Ibaraki, Iwate, Chiba, precum şi în micul arhipelag Izu. Locuitorii sunt demult antrenaţi să părăsească litoralul, însă nu totdeauna au şi unde se refugia. Coasta e prevăzută din loc în loc cu scări de acces către locurile sigure, însă este mai greu pentru bolnavii ţintuiţi la pat şi pentru copii.
Intensitatea în Miyagi a fost de 7-tare (din 10) pe scara efectelor la suprafaţă. (omologa scării Mercali) La 4-tare de pildă, cad calcanele, tencuiala şi ţigla.
Tokio, Minato-ku – se semnalează un incendiu.
15:15 Studioul din Tokio se clatină de multele replici**.
——-
* la 1 metru şi peste, buşesc canalele din cauza curgerii în răspăr
** Cutremurele de mare adîncime, durează mai mult, din cauza reflectării multiple de masivele muntoase. Unda se duce, se întoarce, interferă cu alte unde reflectate, ceea ce amplifică efectele la suprafaţă. Cel de azi a durat cîteva minute. Se pare că şi replicile vor fi multe. La cutremurul din Niigata din 2004, timp de cîteva săptămîni se înregistrau cîte 300-500 de replici zilnic, din care cîteva zeci erau evidente organoleptic.
Nici tsunami nu vine o singură dată. Cînd se loveşte de flancurile unui golf, se reflectă, se compune cu alte reflexii. De aceea, local, uneori, la al doilea impact amplitudinea poate fi mai mare decît la primul, datorită ventrelor de rezonanţă, precum şi ghinionului ca între timp, orarul mareei să intre într-un maxim.
Sursa; NHK
15:33 Miyagi: tsumani de peste 10m.
15:40 Hokkaido tsunami 3m.
15:40 Se semnalează alunecări de teren. Cîteva case au fost înghiţite.
15:48 Se aşteptă chiar şi în golful Tokio un tsunami de circa 1m.
16:15 S-a extins aria de alarmare şi pe coasta Mării Japoniei, şi pe coasta sudică a Pacificului (Shizuoka, Kanagawa, Kagawa, Mie). În Marea Interioară Seto se recomandă doar atenţie.
16:20: Pe coasta Fukushimei s-a înregistrat tsunami de 7,30m.
16:26 Sendai: Incendii. Aeroportul Sendai a fost lovit de tsunami. Nu sunt victime. Nu s-a raportat încă prăbuşirea vreunei clădiri.
Yamagata: incendiu într-un hotel. Nu se ştie încă dacă sunt victime.
Chiba: La un combinat s-a iscat un incediu.
16:30 La Hiroşima, tsunami de 50cm. Cotă de atenţie.
13:32 Sendai: copil dispărut, antrenat de tsunami. 20 de răniţi. O clădire prăbuşită cu o victimă între 50-60 de ani.
17:20 La Hiroşima, tsunami va sosi în jurul orelor 22:30. Mai e timp.
17:25 Specialiştii spun că un cutremur de 8,4 nu a mai fost din anul 1854, de la un mare cutremur din Nan-kai (Marea dinspre Sud)
Brake: Profit de ocazie, pentru a demonta încă un clişeu. Majoritatea românilor au impresia că japonezii sunt obişnuiţi cu cutremurele şi nu se sperie aşa uşor. Nu este aşa. Şi japonezii se sperie la fel de tare ca românii, numai că sunt mai puţin colerici în reacţii. Ceva mai înţelegători, mai bine instruiţi şi deci, mai disciplinaţi. Pregătirea psihologică începe încă de la grădiniţă.
17:43 Replică puternică în prefectura Fukushima şi Ibaraki.”
Sursă: https://delaepicentru.wordpress.com

 
 

Urmărește-ne pe Google News