E o crimă care trebuia să aibă un dublu scop: să trimită un mesaj rivalilor și, în același timp, să rupă orice încercare de rebeliune din partea celor care plăteau taxele. Așa a fost ucis în iunie 2016 Gaetano Arrigo, un parcagiu ilegal din zona de noapte din Coroglio. O crimă reconstituită de anchetatori grație declarațiilor colaboratorilor justiției Gianluca Noto și Mihai Lucian Stănică.
Declarații care săptămâna trecută au decapitat fosta elită a clanului D’Ausilio di Bagnoli, afiliat la mafia Camorra. Vittorio Albano și Alessandro De Falco sunt anchetați pentru asasinarea lui Coroglio. La momentul crimei, Arrigo încasa taxele ilegale de parcare în numele lui Alessandro Giannelli, din Cavalleggeri d’Aosta.
Odată cu arestarea acestuia și lipsa de implicare a lui Felice D’Ausilio, clanul pe care l-a condus a intrat în conflict nu numai cu Giannelli, ci și cu Esposito-Nappi-Bitonto, un clan născut din mijlocul familiei D’Ausilio.
Primul care a vorbit despre acel sezon sângeros a fost Gianluca Noto, fost locotenent al familiei D’Ausilio. El a povestit cum conducerea zonelor de parcare a trecut la un clan rival, după arestarea lui Giannelli. Apoi D’Ausilio di Bagnoli au vrut să-și recupereze teritoriul.
Românul care a participat direct la crimă
Românul Mihai Lucian Stănică, participant direct la crimă, a dat anchetatorilor toate detaliile: „Am participat la uciderea omului din parcare, care a avut loc în 2016 în Coroglio, lângă un club de noapte. Afirm că de mai multe ori am fost la parcagiii din Coroglio în numele lui Antonio D’Ausilio, pentru a lua banii strânși de ei acolo.
Revenind la crimă, eram la casa mea din Lago Patria când am fost sunat pe telefonul meu mobil, al cărui număr nu-mi amintesc, de D’Ausilio Antonio, care mi-a spus să mă întâlnescu cu el la barul restaurantului din Lago Patria, al cărui proprietar, Gigino, este prieten cu Tonino D’Ausilio.
Când am ajuns, i-am găsit pe Vittorio Albano și Alessandro De Falco deja prezenți acolo. D’Ausilio mi-a cerut să-i însoțesc pe Albano și De Falco la Coroglio, pentru că cei doi trebuiau să vorbească cu un parcagiu. Nu. Nu mi-au spus în mod explicit motivele pentru care trebuiau să vorbească cu această persoană, dar i-am auzit vorbind între ei și au spus că acest valet nu a apărut cu o seară înainte și că erau acolo o mulțime de mașini.
Eu, împreună cu De Falco și Albano, am fost la Qualiano pentru a lua o Mazda SW de culoare închisă – nu știu a cui era – de lângă casa lui Claudio Palma, un alt membru al clanului, care ne-a dat cheia. Eu am condus, De Falco și Albano nu aveau permis de conducere, cu Albano în dreapta și cu De Falco în spate.
Am ajuns la parcarea Coroglio, unde era un tip care era un valet pe care nu-l văzusem niciodată, în timp ce De Falco îl știa cu siguranță pentru că se ocupa de parcări. Era seară, De Falco și Albano au coborât din mașină și când valetul i-a văzut a început să fugă.
Atât Albano, cât și De Falco au fugit după el, după câteva secunde am auzit două sau trei împușcături, apoi i-am văzut alergând înapoi la mașină și s-au urcat, mi-au spus să plec.
Mihai Lucian Stănică
L-am auzit imediat pe Alessandro De Falco spunându-i lui Albano „de ce l-ai împușcat” și acesta din urmă i-a răspuns că și el, adică De Falco, e împușcat. Îl văzusem în seara aceea, când am venit la Napoli, amândoi erau înarmați, cred, cu un 38 și un 9x 21”.
Mihai Lucian Stănică are 35 de ani și a fost arestat de carabinieri pe 5 octombrie 2016, la 4 luni după crimă. A acceptat să colaboreze cu justiția italiană și mărturia lui a dus la arestarea altor 15 mafioți.
Două sute de euro pe săptămână, opt sute de euro pe lună, era suma minimă pe care parcagiii o plăteau clanului D’Ausilio din Bagnoli, suburbia vestică a orașului Napoli.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro