Moldovenii veniseră cu autocarul din țara lor în Spania, cu promisiunea falsă că vor fi angajați cu contract de muncă. Duși la muncă în agricultură, cei șapte n-au fost niciodată plătiți de românul care le-a spus că sunt angajați.
Sentința primită de bărbat e definitivă și a fost rezultatul unei înțelegeri anterioare între Parchet și apărarea lui Costel M., zis Chiqui, împotriva căruia procurorii ceruseră inițial o pedeapsă de 45 de ani și jumătate de închisoare, pentru șapte infracțiuni de trafic de ființe umane în scopul exploatării prin muncă, în concurs cu o infracțiune împotriva drepturilor lucrătorilor.
Înțelegerea a inclus eliminarea infracțiunilor de trafic, fiecare fiind pedepsită cu șase ani și jumătate de închisoare, și limitarea acuzației la infracțiuni împotriva lucrătorilor.
Românul are șanse mari să nu pună piciorul în închisoare. După ce instanța a pronunțat sentința definitivă, în aceeași sală de judecată, avocatul său a cerut suspendarea executării pedepsei și procurorul nu s-a opus.
Singura condiție este ca inculpatul să plătească integral despăgubirea convenită: 1.000 de euro pentru fiecare victimă. Momentan a depus deja 4.000 din cei 7.000 de euro pe care trebuie să îi plătească în total și în fața președintelui completului de judecată a promis că fratele său se va prezenta la începutul lunii aprilie pentru a garanta restul sumei.
Costel M., care a recunoscut faptele și a acceptat sentința, nu este singurul implicat. Ar fi trebuit să fie judecat și compatriotul său Ianos B., dar nu se cunoaște locul unde se află acest bărbat.
Cei doi, alături de alți doi bărbați din Europa de Est, au recrutat cetățeni din Moldova, pentru a-i aduce în Spania, pentru a lucra în agricultură. Numai că, așa cum au aflat anchetatorii, condițiile promise nu corespundeau cu cele găsite în Spania.
Li s-a spus că vor munci opt ore pe zi, cu salarii între 4 și 5 euro pe oră și cazare în cămine cu camere pentru câte patru persoane. Au convins cu aceste promisiuni șase bărbați și o femeie să vină la muncă în Spania.
Acești oameni au ajuns la Pilas între ianuarie și februarie 2019. De acolo au călătorit la Valladolid, pentru a lucra într-o fermă, și apoi s-au întors la Sevilla. În ciuda faptului că lucrau de luni până duminică, nu primeau niciun salariu la sfârșitul fiecărei zile. Costel M., care a recunoscut că este „liderul” grupului, le-a dat la început doar 50 de euro, ca să supraviețuiască, iar ulterior le-a mai dat încă 25. „În niciun moment nu a avut intenția să le dea salariul cuvenit”, indică acuzarea, lucru recunoscut de român.