O treime din europeni bolnavi de gripă porcină şi graniţele Uniunii Europene închise. Aceste previziuni sumbre aparţin Centrului European pentru Controlul Bolilor Transmisibile, care a elaborat un ghid care cuprinde măsurile ce ar putea reduce impactul pandemiei în Europa.
Previziunile pesimiste ale acestei instituţii vin la câteva zile după ce un oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a declarat că “gripa porcină este de neoprit” şi că toate ţările vor avea nevoie de vaccin.
Oficialul OMS a declarat că un vaccin împotriva gripei porcine va fi disponibil cel mai devreme în luna septembrie, după ce, săptămâna trecută, a fost testat pentru prima dată pe 240 de voluntari sănătoşi, într-un laborator din Melbourne, Australia. Specialiştii au afirmat chiar că tulpina noului virus gripal este atât de puternică încât s-ar putea să fie nevoie de două doze de vaccin pentru imunizare.
Vaccinarea la noi în ţară începe abia în noiembrie
Pentru România, campania de vaccinare ar putea începe în luna noiembrie, anunţă oficialii din Ministerul Sănătăţii, ceea ce înseamnă totuşi două luni mai târziu decât debutul celui de-al doilea val de îmbolnăviri, preconizat a fi în septembrie, odată cu răcirea vremii. Din acest motiv, numărul îmbolnăvirilor de gripă porcină ar putea creşte, confirmân- – du-se astfel previziunile Centrului European pentru Controlul Bolilor Transmisibile conform cărora unul din trei români va contracta acest virus.
150.000 de bolnavi în întreaga lume
Conform ultimelor date oficiale prezentate sâmbătă de OMS, până acum s-au înregistrat 150.000 de bolnavi în 160 de ţări şi 900 de decese. OMS avertizează că gripa nouă este foarte aproape de o răspândire de sută la sută la nivel global.
Ce le-a dat prin cap unora!
Merg la petrecere ca să se îmbolnăvească
O teorie nedemonstrată ştiinţific despre gripa porcină şi contestată de specialişti generează, în ultima perioadă, în Marea Britanie şi Statele Unite, o adevărată isterie. Este vorba despre aşa-numitele “petreceri ale gripei porcine”, unde oamenii se expun în mod conştient la infectarea cu acest virus în ideea că îmbolnăvirea “controlată” acum este mai puţin periculoasă decât mai târziu, când virusul ar putea căpăta rezistenţă. Sindrofiile se organizează prin intermediul internetului şi nu sunt cu nimic deosebite de petrecerile obişnuite, cu excepţia faptului că cel puţin unul dintre invitaţi trebuie să fie bolnav de gripă porcină.
l80 de studenţi au intrat în contact cu «gripaţii»
Institutul Cantacuzino din Capitală a confirmat sâmbătă 18 noi cazuri de îmbolnăvire cu gripă porcină. E vorba de 17 studenţi, dintre care cinci sunt români, şi un profesor. Tinerii, cu vârste cuprinse între 20 şi 25 de ani, precum şi cadrul didactic sunt internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase din Braşov. Medicii spun că starea lor este stabilă. Studenţii au dat, în urmă cu o săptămână, o petrecere în cinstea unor tineri din străinătate veniţi la cursuri în România. Se pare că cel puţin 80 de persoane au intrat în contact cu îmbolnăviţii, însă în acest moment doar 23 de persoane se află izolate în campus. Un student turc a fost primul care a manifestat simptomele gripei, la începutul săptămânii, iar virusul s-a răspândit repede şi la ceilalţi. În România, până acum au fost confirmate 95 de cazuri de infectare cu noul virus gripal.
Principalele pandemii care au lovit lumea în ultima sută de ani
Agenţia France Presse a făcut o trecere în revistă a celor mai ucigaşe pandemii din ultima sută de ani. Este vorba de gripa de tip A, care a provocat până acum patru pandemii:
1. Gripa spaniolă din anii 1918 – 1919 a afectat o mare parte din populaţia lumii şi a lăsat în urmă 40 de milioane de morţi.
2. Gripa asiatică din 1957-1958 a provocat moartea a circa patru milioane de persoane.
3. Gripa din Hong Kong, din perioada 1968-1969, a provocat decesul a circa două milioane de persoane.
4. Gripa de tip nou, cunoscută sub numele iniţial de gripă porcină, a făcut până acum 140 de morţi, iar numărul bolnavilor este, la ora actuală, de 27.737.
În 2003 a fost depistată tulpina H5N1 a virusului gripei aviare, care a provocat moartea a peste 250 de persoane, în special în sud-estul Asiei. În România, pentru a preveni îmbolnăvirea, au fost ucise mii de păsări.
O altă alertă mondială a fost dată de epidemia de pneumonie atipică, cunoscută sub numele de SARS, care a apărut în China în 2003 şi a afectat 8.000 de persoane, provocând peste 800 de decese în întreaga lume.
Citiţi şi I-au ridicat statuie primului bolnav de gripă porcină