Ernie Grunfeld şi-a petrecut primii 9 ani din viaţă în România, după care a emigrat cu părinţii în Statele Unite. La 21 de ani a devenit campion olimpic de baschet, a jucat apoi 9 sezoane în NBA. Din 1991 îşi desăvârşeşte vocaţia de conducător în cel mai tare campionat din lume, având puteri depline la New York Knicks, Milwaukee Bucks şi Washington Wizards, cluburi care rulează anual sute de milioane de dolari. Pentru Grunfeld, realitatea a bătut la scor imaginaţia visului american.
Povestea lui Grunfeld a început la Satu Mare, într-o familie de evrei, care nu-şi mai găsea locul într-o ţară devastată de urmările războiului şi acaparată de comunişti. Firesc, amintirile despre acea perioadă nu sunt deloc roz.
Abia în 1975, când devenise un promiţător jucător de baschet, la Universitatea din Tennessee, Ernie a primit cetăţenia americană. De aici, totul a fost mai simplu.
Destinul, talentul şi norocul au lucrat în armonie, croindu-i drumul cu sârg. Convocat pentru Olimpiada de la Montreal, Ernie nu a ratat şansa şi a luat aurul cu echipa Statelor Unite, gloria dobândită în Canada asigurându-i intrarea în NBA, campionatul profesionist nord-american. Din 1977 până în 1986, Grunfeld a fost un jucător important pentru Milwaukee Bucks, Kansas Kings şi New York Knicks, dar cariera şi-a desăvârşit- o abia după retragere.
Tip ambiţios, Grunfeld a fost convins că nu a încheiat socotelile cu baschetul. În 1991, după un an ca antrenor secund la New York Knicks , a fost promovat ca director. Peste doi ani, după un schimb de jucători pe care el l-a gândit şi care a adus clubului un profit de 10 milioane de dolari, Ernie a primit recompensa: vicepreşedinte şi manager general!
În 1996 a fost ultimul şi cel mai greu pas făcut: e numit preşedinte al unui club din NBA. De atunci, nu a mai părăsit această funcţie. A mai trecut pe la Milwaukee, iar în 2003 i-a luat locul legendarului Michael Jordan ca preşedinte şi manager la Washington Wizzards, în capitala Americii. E vârful carierei unui puşti plecat acum 46 de ani, din Satu Mare, să scape de comunism şi să-şi urmeze destinul.
Are 4,1 milioane de dolari salariu!
Grunfeld este considerat unul dintre cei mai de succes preşedinţi din NBA. Câtă vreme a fost în fruntea clubului New York Knicks, s-a calificat de fiecare dată în play-off, reuşind să ducă echipa în două finale, ambele pierdute, în 1994 şi 1999.
Firesc, şi salariul său este unul pe măsură. Dacă în 1993 avea un contract de 500.000 de dolari pe an, în prezent el câştigă 4,1 milioane de dolari la Washington. Ernie se ocupă în mod direct de transferuri, dar şi de negocierea contractelor jucătorilor.
La Wizzards, cei 16 baschetbalişti din lot au venituri totale de 70 de milioane de dolari, cel mai bine plătit fiind Gilbert Arenas, care are un salariu anual de 14,5 milioane de dolari!
Dan Grunfeld (foto), fiul lui Ernie, a primit, zilele trecute, cetăţenia română, urmând să joace pentru naţională, a anunţat Federaţia Română de Baschet. Dan are 25 de ani, a absolvit Universitatea Stanford, apoi a jucat în Germania, la Oldenburg, şi în Spania, la Gandia, în liga secundă.
“Naţionala masculină înregimentează un jucător tânăr de real talent. Dan Grunfeld va îmbrăca tricoul României pentru prima dată în această vară, când naţionala va finaliza campania de calificare pentru barajul care asigură promovarea în prima divizie valorică a baschetului european”, se arată în comunicatul FR Baschet.
Grunfeld a fost un jucător important în NBA, petrecând 9 sezoane în cel mai valoros campionat de baschet din lume, perioadă în care a evoluat împotriva unor jucători legendari, ca Magic Johnson, Michael Jordan şi Larry Bird.
Ernie a debutat la Milwaukee Bucks (1977-1979), apoi a trecut la Kansas City Kings (1979-1982), încheindu-şi cariera la New York Knicks (1982- 1986). În total, el a acumulat 693 de partide în NBA, realizând o medie de 7,4 puncte înscrise pe meci.
Un alt român, Ghiţă Mureşan, a jucat pentru clubul pe care astăzi îl conduce Ernie Grunfeld. În 1993, Ghiţă a ajuns la Washington, la vârsta de 22 de ani, iar echipa se numea Bullets. Mureşan, un gigant de 2,31 metri, a evoluat aici timp de 4 sezoane, apoi a trecut la New Jersey Nets, unde a mai stat doi ani, după care accidentările repetate l-au determinat să-şi încheie cariera în 2001, la francezii de la Pau Orthez.
Statistica spune că Mureşan a bifat 307 partide în NBA, marcând 9,8 puncte pe meci.