Potrivit lui Van der Jagt, primul lucru pe care ar trebui să-l faci este să suni la 112. „Dacă nu ești salvamar calificat, nu te arunca în apă. Mulți oameni fac asta, dar se pot pune în pericol. Dacă victima intră în panică, se poate agăța de tine și te îneci și tu”, avertizează el.
„Săritul în apă este adesea văzut ca un act eroic. Poate fi un punct de vedere nepopular ceea ce spun, dar vă sfătuiesc să nu o faceți, dacă nu aveți experiență. Oamenii nu prea știu cum să apuce victima și dacă aceasta se agață de ei, nu știu cum să se elibereze”, a adăugat expertul.
El mai spune că e important ca martorii să rețină și să urmărească cu atenție locul unde a fost văzută victima ultima oară: „Dacă există ceva în apropiere pe care îl poți arunca, cum ar fi o creangă sau un colac, folosește-l. Dacă este cineva în apropiere cu o barcă, îi poți cere să navigheze către victimă, pentru a o ajuta să iasă pe uscat”. Din locul în care se efectuează supravegherea, avertizarea unui salvamar este cel mai bun lucru pe care îl ai de făcut”, spune el.
„Urmăriți cu atenție locul unde victima a fost văzută ultima dată, astfel încât să puteți indica locația imediat ce sosesc serviciile de urgență”.
Lacul în care s-a înecat românul de 27 de ani duminică e într-o rezervație naturală și pe malul lui nu există semne explicite care interzic scăldatul, dar autoritățile olandeze spun că nu e indicat să faci baie în astfel de ape.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro