Timp de peste 3 ani, Thomas Szabo (26 ani, român) și Nemanja Radovanovic (21 ani, sârb) au hărțuit 101 victime, inclusiv 61 de oficiali printre care și senatori americani, provocând intervenții ale poliției, amenințări cu bombe și perturbări.
Procurorii avertizează că swatting-ul pune în pericol vieți, iroseşte resurse și provoacă traume, promiţând să-i tragă la răspundere pe autorii acestor farse, indiferent unde s-ar afla.
Un român în vârstă de 26 de ani, Thomas Szabo, şi un sârb de 21 de ani, Nemanja Radovanovic, au fost inculpaţi în Statele Unite pentru o campanie masivă de „swatting”, anunţă autorităţile judiciare americane.
Campania a durat peste trei ani, din decembrie 2020 până în ianuarie 2024, şi a vizat în total 101 victime, dintre care 61 erau oficiali americani. Szabo şi Radovanovic sunt acuzaţi de provocarea descinderii poliţiei la domiciliul victimelor şi de ameninţări cu atentate cu bombă, conform actului de acuzare.
Printre ţintele lor s-au numărat membri ai Congresului american, oficiali de rang înalt de la agenţii federale şi de stat, precum şi reprezentanţi ai unor instituţii religioase. Campania nu pare să fi urmat o anumită ideologie, Szabo explicându-i lui Radovanovic necesitatea de a viza victime din ambele partide politice.
Apelurile false către autorităţi semnalau crime, omucideri iminente sau luări de ostatici la domiciliile victimelor. Aceste ameninţări au provocat un accident rutier în timpul unei intervenţii a poliţiei, perturbarea unor slujbe religioase şi închiderea unor străzi.
Presa americană evocă nume ale unor personalităţi implicate în proceduri penale împotriva fostului preşedinte republican Donald Trump, ca judecătoarea Tanya Chutkan sau procurorul special Jack Smith, dar şi aleasa trumpistă Marjorie Taylor Greene, dar și senatorul Tommy Tuberville.
În rechizitoriu sunt raportate 12 apeluri făcute în ziua de Crăciun, inclusiv afirmații false legate de împușcături în masă la două instituții religioase și omucideri în casele a doi membri ai Senatului. În total, 10 membri ai Senatului și 10 membri ai Camerei au fost vizați, împreună cu 11 legislatori de stat, șase membri ai puterii executive federale și șapte oficiali ai legii de stat.
Pe 18 ianuarie, în România, agenții Serviciului Secret american și oamenii legii români s-au întâlnit cu Szabo, care „a recunoscut că a fost implicat în mai multe farse, la sfârșitul anului 2020”, se arată în declarația Serviciului Secret american. După ce a ascultat înregistrările, Szabo ar fi direcționat anchetatorii către „sârbul” din grupul său de chat, iar agenții l-au urmărit apoi pe Radovanovic.
Procurorul federal Matthew Graves a subliniat într-un comunicat: „Swatting-ul nu este o farsă nevinovată, el pune în pericol persoane reale, iroseşte resurse preţioase ale poliţiei şi provoacă traumatisme emoţionale semnificative”. El a promis că vor folosi toate mijloacele disponibile pentru a-i găsi pe autori şi a-i trage la răspundere.
Thomas Szabo se află în prezent în detenţie. Swatting-ul îşi are originea în comunitatea jocurilor video, numele provenind de la unităţile de elită ale poliţiei americane, SWAT teams.