Ornitolog prin excelenta, barbatul a ajuns la aceasta performanta de invidiat dupa ani in sir de studiu si cercetari stiintifice. Muzeograful nu doar ca intelege diversele manifestari ale pasarilor, in functie de ciripit, ci este chiar capabil sa reproduca in jur de 100 de triluri, reprezentand tot atatea specii de pasari. pentru a-si insusi „limba” pasareasca, Peter Weber (foto) a inregistrat pe cativa kilometri de banda magnetica sunetele emise de mai multi indivizi ai aceleiasi specii de pasari, in diverse ipostaze. Inedita sa colectie numara aproape 120 de role de banda de magnetofon cu „cantecele” a aproape o suta de specii de pasari.
De altfel, muzeograful mediesean a incercat materializarea unuia din cele mai vechi visuri ale sale si anume editarea in Romania a unui disc de vinil sau a unui CD cu cantecele pasarilor, insa costurile extrem de mari l-au descurajat sa incerce o colaborare cu o casa de discuri din tara noastra. In schimb, si-a oferit concursul cand un german din Munchen a avut o initiativa similara, de cateva saptamani aparand pe piata occidentala un astfel de „album”, la un pret destul de piperat, 100 de euro pentru un CD, suma pe care in tara noastra putini romani si-ar fi permis s-o cheltuiasca pentru o atare excentricitate.
Weber spune ca din cele mai vechi timpuri trilurile pasarilor i-au inspirat pe artisti, Beethoven, spre exemplu, cautand, in „Simfonia destinului”, sa imite cantecul presurei aurii.
Muzeograful sustine ca este foarte dificil de reprodus „cantecul” intreg al unei pasari, pentru ca multe dintre tonuri se situeaza in registrul ultrasunetelor si chiar daca urechea umana le percepe, corzile vocale nu le pot imita, cel mai elocvent exemplu constituindu-l macaleandrul (gusa rosie).
Desi nu se declara pasionat de vanatoare, Weber spune ca datorita calitatilor sale, perfectionate de la an la an, este oricand in masura sa ademeneasca o pasare, pe care apoi sa o si prinda. „De altfel, ne-a declarat Weber, exista o asemenea practica in randul vanatorilor, ierunca de pilda, ce traieste in padurile premontane, putand fi ademenita cu o fluierice speciala, asemenea ratelor sau bufnitelor”.
Weber ne-a declarat ca desi exista chiar si „dialecte” ale „limbii” pasaresti, comune tuturor speciilor de pasari sunt doar trei tipuri de sunete: cele pentru marcarea teritoriului, cele caracteristice atragerii femelelor si cele de alarma.