În calitate de director al Aviației Civile din Kazahstan, Cătălin Radu este implicat în ancheta asupra tragediei aeriene soldate cu 38 de morți.
„Investigaţia este făcută de autorităţile din Kazahstan, dar în asemenea situaţii, când avem de-a face cu o catastrofă majoră, sunt alte state care trimit experţi. Statul de înregistrare, Azerbaidjanul. Statul în care a fost fabricată aeronava, Brazilia. Statul în care au fost fabricate motoarele, SUA. Statul deasupra căruia s-a întâmplat evenimentul, Rusia”, a precizat Cătălin Radu într-un interviu acordat pentru Observator.
Potrivit șefului Aviației Civile din Kazahstan, avionul a încercat de două ori să aterizeze pe aeroportul din Aktau, situat în apropiere de Marea Caspică. „Noi deja aprinsesem toate luminile, toată lumea era în alertă. Avionul era instabil, necontrolabil”, a declarat Cătălin Radu.
Cătălin Radu Captură YouTube
Un avion de tip Embraer 190AR al companiei Azerbaijan Airlines s-a prăbușit pe 25 decembrie, în ziua de Crăciun, lângă Aktau (vestul Kazahstanului) după ce ar fi fost lovit de rachete în apropiere de destinație, aeroportul orașului Groznîi. Piloții avionului decolat de la Baku au solicitat să aterizeze de urgență pe alte aeroporturi din Rusia, dar nu au primit aprobarea și au fost redirecționați spre Marea Caspică.
Șaizeci și șapte de persoane – doi piloți, trei însoțitori de zbor și 62 de pasageri – se aflau la bord, iar 38 dintre ele au murit în momentul prăbușirii.
Liderul azer Ilham Aliev i-a declarat eroi pe piloți și a discutat de două ori la telefon cu omologul său rus Vladimir Putin, căruia i-a cerut să-și recunoască vina și să ofere despăgubiri.
Aliev a respins versiunea unei coliziuni cu un stol de păsări, așa cum susținea inițial Moscova, și a denunțat un atac de la sol împotriva avionului, precizând că fuselajul era plin de găuri în momentul prăbușirii, la aproximativ 480 de kilometri în linie dreaptă de destinație.
Liderul azer a acuzat totodată Moscova că a prezentat doar „versiuni absurde” și și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu o tentativă de a „mușamaliza” cazul.
De cealaltă parte, Kremlinul susține că Vladimir Putin i-a prezentat scuze lui Ilham Aliev și i-a transmis că solicitarea de aterizare de urgență nu a fost acceptată din cauza respingerii în acel moment a unui atac cu drone ucrainene.
Acest accident aviatic tragic intervine în timp ce Azerbaidjanul limitează șederea pentru cetățenii ruși care intră fără viză în țară, reducând-o la 90 de zile într-un an calendaristic, ca reciprocitate la o măsură similară luată de Rusia împotriva cetățenilor azeri.