Potrivit The Guardian, rusul în vârstă de 68 de ani a fost găsit decedat de familie și prieteni, luni seara. Cauza morții nu este cunoscută însă, dar anunțul morții a fost făcut public, pe Facebook, de un amic de-ai lui Nikolai.

Nikolai Glishkov a fost un apropiat de-ai oligarhului Vors Berezovsky. În urmă cu 19 ani, când Berezovski a căzut în disgrațiile lui Vladimir Putin și a fugit în Marea Britanie, Glushov a fost acuzat de spălare de bani și fraudă. A fost închis pentru 5 ani și a fost eliberat în 2004.

În ultimii ani, Glushkov a locuit în capitala Marii Britanii, unde a primit azil politic.

Cazul vine după ce spionul rus Serghei Skripal a fost ucis cu o substanță chimică periculoasă. El și fiica lui au fost victimele unui atac în apropierea unui centru comercial din Marea Britanie. Aceasta este pentru a doua oară în ultimii 10 ani când un spion rus este asasinat prin otrăvire pe teritoriul britanic, cazul stânrind un scandal uriaș în Regatul Unit, susține premierul Theresa May, care a acuzat Moscova de moartea fostului agent secret.

Asasinarea lui Serghei V. Skripal, amplifică un conflict diplomatic deja existent între Marea Britanie și Rusia. Cel mai probabil, tensiunile se vor agrava și, odată cu asta, vor apărea măsuri luate de ambele părți. Vladimir Putin se află în campanie pentru alegerile prezidențiale, iar contraspionajul britanic vrea să arate că ofițerii altor state nu-și pot face de cap în Regatul Unit.

,,BBC: Dle președinte Putin, este Rusia în spatele otrăvirii lui Sergei Skripal?

Putin:  Uitați, suntem ocupați cu agricultura aici. Așa cum puteți vedea, obiectivul este să avem condiții bune pentru oameni și dvs. mă întrebați despre niște tragedii. Cercetați în profunzime lucrurile mai întâi și apoi discutăm despre asta.”

Răspunsul dat, aproape rânjind, pentru un reporter BBC în timpul unui eveniment în Krasnodar (sud-vestul Rusiei) este prima reacție a lui Vladimir Putin în dosarul uciderii fostului spion rus Sergei Skripal.

Cu câteva ore în urmă, premierul britanic Theresa May spunea că, cel mai probabil, Rusia este vinovată de asasinarea lui Skripal cu o substanță neurotoxică denumită Novichok. Anunțul a lovit precum o lovitură de baros relațiile ruso-britanice, grevate oricum de anexarea peninsulei ucrainene Crimeea, în 2014.

Dovadă a gravității este și ultimatumul pe care l-a primit Kremlinul din partea Londrei.  Theresa May a dat Rusiei timp până marți, la miezul nopții, să ofere explicații în cazul morții fostului ofițer de informații, altminteri va acuza guvernul rus de folosire nejustificată a forței.

Cum peste câteva zile sunt alegeri prezidențiale în Rusia, Vladimir Putin nu va recunoaște, sub nicio formă, acuzațiile britanicilor, și nici nu va face vreun pas înapoi. Orice semn de slăbiciune l-ar putea costa voturi pe 16 martie. Așa cum obișnuiește în ultimii patru ani, Putin ar putea spune că țara sa este victima unei persecuții a statelor vestice.


VIDEO | Momentul în care un baschetbalist român din SUA se chinuie să intre într-o mașină. Sportivul are 2.3 m

De ce îl votează rușii pe Vladimir Putin și sunt pregătiți să-l facă cel mai longeviv președinte după Stalin

Inundații în Teleorman și Argeș. Zeci de gospodării și un drum județean, invadate de apă / FOTO&VIDEO

FOTO: EPA

 

Urmărește-ne pe Google News