Tânărul soldat fusese recrutat dintr-o colonie penitenciară din Districtul de Nord, unde ispășea, din decembrie 2022, o pedeapsă pentru uciderea unui prieten cu un topor. A făcut parte în unitatea „Storm”, prin care Ministerul rus al Apărării recrutează deținuți, și fusese grațiat pentru activitatea de pe front.

Și-a folosit cuțitul de vânătoare

După șase luni de serviciu, început în decembrie 2023, Kurșev s-a întors acasă. Potrivit anchetei, bărbatul a înjunghiat de două ori în piept, cu un cuțit de vânătoare cu un design de șarpe pe lamă, o femeie pe care nu o cunoștea, ucigând-o pe loc.

Artur Kurșev, filmat în zona crimei

Trupul a fost descoperit în spatele Casei de Cultură Nevski, moment în care a fost chemată poliția. Atacatorul a fost identificat după o amprentă lăsată pe un pahar de plastic ridicat de la locul crimei. La 5 zile după crimă a fost prins.

Kurșev a susținut că femeia l-a „provocat” când, în timp ce se plimba de-a lungul digului Neva, l-a insultat verbal, „m-a făcut prost“.

Jurnaliştii de la 161.ru au scris că femeia ucisă, Aleksandra M., are 34 de ani, este originară din Taganrog, regiunea Rostov, și este fostă câștigătoare de concursuri de frumusețe. Deținea o afacere cu bijuterii în Sankt Petersburg.

Participanții la război condamnați pentru crime au fost eliberați de pedeapsă prin grațieri semnate de președintele Rusiei.

„Îl trage ața spre moarte, va fi trimis din nou în prima linie”

După invazia din Ucraina, Rusia a început să recruteze masiv prizonieri din colonii și să-i trimită la război. Până în primăvara anului 2023, au fost angajați de compania paramilitară Wagner fondată de Evgheni Prigojin, mort în februarie într-un accident de avion. Ulterior, au început să încheie contracte cu unitatea Storm Z, care raportează direct Ministerului Apărării de la Moscova.

Recent, criminalul rus poreclit „Ivan cel groaznic” a fost eliberat din nou din închisoare pentru a lupta în Ucraina. Prima dată fusese condamnat la 14 ani, iar a doua oară la 23 de ani.

De altfel, un oficial al Direcției Principale a Ministerului rus Interne a declarat că „pe Artur Kurșev îl trage ața spre moarte, așa că va fi trimis din nou prima linie”.

Publicația independentă Verstka a scris că, în 2023, au fost deschise cel puțin 190 de dosare penale împotriva mercenarilor grațiați ai Wagner, inclusiv 20 de cazuri de omor sau tentativă de omor, viol, tâlhărie sau infracțiuni legate de droguri.

Urmărește-ne pe Google News