Cuprins:
Această descoperire vine în urma unor cercetări anterioare din 2018 și 2019
Frederic Colin, directorul Institutului de Egiptologie din cadrul Universității din Strasbourg, a confirmat că descoperirea a avut loc pe 16 decembrie, la finalul unei misiuni de două luni. Campania de săpături a fost o colaborare între Universitatea din Strasbourg și Institutul Francez de Arheologie Orientală (IFAO).
Colin consideră că această descoperire este „remarcabilă” din mai multe puncte de vedere.
„Descoperirea aduce lumină asupra unei întrebări antropologice importante, și anume cum se comportau vechii egipteni față de trupurile mumificate și mormintele strămoșilor lor atunci când descopereau sicrie antice și trebuiau să le exproprieze din locul lor de veci cu ocazia unor lucrări publice majore”, a explicat el.
Contextul descoperirii
În 2018 și 2019, au fost descoperite cinci sarcofage din Noul Regat Egiptean la Luxor, care reprezentau tot reînhumări. Noua misiune a avut ca scop înțelegerea mai bună a naturii și amplorii acestor descoperiri anterioare.
Cercetătorii au excavat un ansamblu de straturi de pământ acumulate de-a lungul a peste 3.000 de ani, cu o adâncime de peste opt metri. Acest proces a avut loc „în cursul a trei campanii de săpături”, pe parcursul a șase luni.
Detalii despre sarcofagul descoperit
Colin a declarat că cercetătorii „au atins doar suprafața stratului în care se afla sicriul”. Săpăturile vor fi reluate în octombrie 2025, când va începe următoarea campanie.
Sarcofagul descoperit datează din Regatul Mijlociu Egiptean (sfârșitul secolului al XXI-lea î.Hr. – sfârșitul secolului al XVIII-lea î.Hr.). Acesta este „protejat într-un cufăr de lemn construit la comandă”.
Conținutul sarcofagului va fi studiat în 2025 „în colaborare cu arheoantropologi, prin modelarea în 3D a fiecărei etape a cercetării”, conform lui Frederic Colin. Această abordare este folosită în mod sistematic de echipa franceză încă din 2018.