Vârsta medie în localitatea aflată la peste 970 de metri altitudine e de 65 de ani, consecință a crizei demografice în locuri izolate cum e acesta. Între 30 și 40 la sută din populație e vaccinată și cu adevărat miraculos e faptul că nimeni de aici nu a intrat vreodată în contact cu virusul.
Emilio Angelosanti e primarul localității și explică modul în care s-au ferit oamenii de coronavirus: „S-a făcut o informare minuțioasă, mai ales în faza inițială a primului val, pentru a-i face pe concetățeni să înțeleagă că trebuie să se apere și chiar să rămână închiși în casă.”
Edilul recunoaște cât de ușor este aplicarea regulilor în unele locuri în care distanțarea și izolarea sunt norma, acolo unde aerul curat de munte domnește suprem și „kilometri și kilometri de pământ sălbatic în care, așa cum subliniază din ce în ce mai mult turiștii pe care avem plăcerea de a-i găzdui, nu există o prezență umană sub nicio formă, nici un pilon, nici un centimetru de beton.”
Poggiodomo are un singur student navetist, nu are magazine, doar vânzători ambulanţi care ajung în sat de două ori pe săptămână. Până şi
primarul face naveta în alte localităţi pentru medicamente şi ziare.
Singura persoană originară din Poggiodomo victimă a COVID-19 a murit la 99 de ani. Agnese era cea mai vârstnică localnică, însă nu mai stătea în Poggiodomo. Se întorcea aici doar vara, în rest trăia la Roma.
Localitatea speră acum la redeschidere şi se concentrează pe turism. Vara trecută a fost plină de turişti. În pensiune, locurile sunt deja ocupate în totalitate şi, spune primarul, există multe cereri pentru sezonul de vară.
Cei care vin la noi caută un contact extrem cu natura. E mai uşor să întâlneşti căprioare şi vulturi aici decât COVID-19.
Emilio Angelosanti
„Distanţare pentru a ne proteja de COVID? Aici am suferit întotdeauna de distanţare”, spune şi Bruno Saveri, consilier local, fost profesor de inginerie electrică.
Așadar, aici este Poggiodomo, unde este posibil să întâlnești căprioare, vulpi, șoareci și chiar vulturi. Dar nu și coronavirusul.
Foto: Umbria24 / Fabrizio Troccoli