Un grup de persoane care se pretind urmaşe ale unui bogătaş de pe vremea Imperiului Austro-Ungar revendică aproape întreaga suprafaţă Sacalasăului Nou, comuna Derna, din județul Bihor. Satul, care este locuit în majoritate de etnici slovaci, a fost ridicat pe terenurile despădurite şi cultivate ulterior de strămoşii celor de azi.
Astfel, scrie crisana.ro, încă din perioada interbelică terenurile au fost în posesia continuă a familiilor de aici, acestea scăpând necolectivizate în perioada comunistă.
Acum însă, urmașii familiei de grofi Bartoş, cea care deținea terenurile din zonă și care a vândut pământul slovacilor, cer retrocederea întregului pământ pe care se află Sacalasău Nou. Sătenii spun că dreptatea este de partea lor, întrucât au contractele de vânzare-cumpărare a terenurilor deținute, care au fost încheiate acum zeci de ani. De asemenea, în registrul agricol din 1945, familia Bartoș nu mai figurează cu terenuri în zonă.
În prezent, 13 persoane care pretind că sunt moştenitoarele grofului de pe vremea Imperiului Austro-Ungar au revendicat în instanță aproape întreaga suprafaţă a satului, respectiv 80 de hectare de pământ.
Procesul va avea un nou termen pe 25 mai, la judecătoria din Marghita.
Sursa foto: mondorama.ro
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro