Conflictele dintre adversarii lui Vladimir Putin au început recent, când Maxim Katz, fost deputat municipal și actualmente YouTuber cunoscut, a lansat un videoclip de investigație de două ore.

În acesta, Katz îi acuză pe foștii săi aliați și pe rivalii de la Fundația Anticorupție (ACF) a lui Alexey Navalny de a ,,spăla reputația” foștilor proprietari ai Probusinessbank, Alexander Zheleznyak și Sergey Leontiev, în schimbul unor donații semnificative și a sprijinului administrativ. Zheleznyak, care a fost trezorier al operațiunilor internaționale ale ACF, a demisionat la sfârșitul lunii octombrie 2024, după apariția investigației lui Katz.

Katz susține că aceștia ar fi obținut beneficii financiare prin donații și favoruri administrative, în schimbul ajutorului acordat de ACF. Fundația a respins acuzațiile într-un video lung de 96 de minute, explicând că nu a furat bani și că investigațiile lui Katz conțin erori.

La rândul lor, experții intervievați, Ilya Shumanov și Peter Mironenko, susțin că acuzațiile de fraudă sunt justificate. Shumanov subliniază că o mare parte din fonduri au fost pierdute sau direcționate către proiectele personale ale bancherilor, iar Mironenko adaugă că banii retrași nu mai aparțineau băncii, ci erau deja folosiți în scheme financiare opace.

În 2015, Banca Centrală a Rusiei i-a revocat licența băncii, dar bancherii au reușit să fugă din țară, sugerând că știau ce urma să se întâmple.

În urma investigațiilor, s-a descoperit că banii au fost direcționați către firme offshore și alte entități, ceea ce a făcut imposibilă recuperarea lor de către deponenți. Mironenko afirmă că Probusinessbank a fost folosită ca o ,,bancă captivă”, în care fondurile nu erau protejate, ci erau utilizate pentru proiecte personale. De asemenea, s-a descoperit implicarea unor funcționari din stat, inclusiv procurori, în scheme de spălare de bani, un detaliu care a stârnit și mai multe întrebări.

În fața acestor acuzații, ACF a recunoscut legăturile bancherilor cu oficiali corupți, dar a susținut că aceste relații nu influențează activitatea organizației. Maria Pevchikh, președintele ACF, a spus că este vorba despre politică, dar nu în sensul așteptat. Shumanov, însă, pune sub semnul întrebării implicarea ACF în acest scandal, considerând că organizația ar fi trebuit să investigheze mai atent aceste legături înainte de a accepta donațiile celor două persoane implicate.

 
 

Urmărește-ne pe Google News