Peter Hitchens sține că Marea Britanie nu a fost, de fapt, împinsă în război de Germania nazistă, ci Londra a fost cea care a căutat război cu Berlinul, după ce naziștii au invadat Praga, în martie 1939. Chiar și atunci existau voci în Ministerul de Externe care afirmau că Marea Britanie trebuie să se afirme ca o mare putere, mai scrie acesta.
”Polonia a fost pretextul pentru război, nu motivul, așa cum a fost demostrat de faptul că noi nu am făcut nimic pentru a ajuta Polonia când Hitler a decis invadarea ei. A fost o scuză pentru un impuls idealistic, nostalgic, esențial irațional, conceput pentru ca Marea Britanie să se afirme ca o mare putere”, a scris Peter.
Scriitorul mai arată că, de fapt, Marea Britanie nu a luptat pentru a apăra evreii, având în vedere că înainte de război persecutarea evreilor în Germania era evidentă, însă oficialii britanici nu au făcut nimic în acest sens, potrivit articolului său de pe site-ul Daily Mail.
Totodată, Peter mai arată că patriotismul britanic modern este bazat pe faptul că Marea Britanie a înfruntat singură pericolul nazist, după ce Franța a fost ocupată. ”Este un mit romantic. Trupele franceze și belgiene le-au ajutat pe cele britanice pentru a scăpa de la Dunkirk, dar Marea Britanie avea și un imperiu loial în spate în timpul războiului. Rolul pe care l-am jucat după 19140 a fost puțin important, mai puțin decât ne place. La nouă luni de la începerea războiului, Marea Britanie a pierdut războiul pe care l-a declarat. A fost alungată de pe Europa continentală, nu avea bani și echipamente militare”, mai susține autorul.
”Amenințarea invaziei germane nu a fost niciodată o realitate, dar a servit ca propagandă, aceasta potrivindu-se perfect pentru planurile lui Hitler și Churchill la acea vreme. Pentru Hitler a folosit ca presiune pe umerii liderilor britanici să cedeze, iar pentru Churchill (cu mult mai mult succes), a fost o cale să ridice moralul și producția militară, creând o atmosferă de tensiune și pericol”, mai adaugă scriitorul.
La final, Peter distruge mitul conform căruia Marea Britanie a ieșit învingătoare din război.
”În înțelegerea de la Potsdam, între 12 și 14 milioane de etnici germani au fost alungați din Polonia, Ungaria, Ceholsovacia, România și Iugoslavia. Nu știm câți au murit – estimările variază între 500.000 și 1,5 milioane de germani. Majoritatea erau femei și copii, fără apărare. (…) După război, influența și puterea noastră au scăzut (…)”, scrie Peter.
CITEȘTE ȘI: ANALIZĂ | Inteligența artificială amenință deja locurile de muncă din România
FOTO: NORTH FOTO
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro