- Cel mai mare salariu net din Poliția Locală din România este cel al unui director care ridică lunar aproape 15.500 de lei, fără sporuri. Un șef serviciu sau un șef de birou poate încasa în jur de 11.800 de lei pe lună. Un polițist local principal ajunge și la 6.500 de lei.
- Un general din Armata României, Armată membră NATO, încasează net în jur de 10.000-12.000 de lei lunar, iar un colonel – 6.800 de lei.
- Modul de salarizare din Poliția Locală îi deranjează chiar și pe propriii angajați, fiind diferențe uriașe între aceștia. Ei vor să obțină o grilă de salarizare uniformă pentru toată țara!
Iată documentele care arată cât câștigă fiecare funcție din poliția locală. Libertatea a verificat autenticitatea actelor și a informațiilor:
Cele mai mari salarii nete lunare din Poliție Locală
- Director – 15.462 de lei
- Șef serviciu – 11.793 de lei
- Șef birou – 11.138 de lei
- Polițist local principal – 6.422 de lei
Salariile de mai sus nu includ sporuri, cum ar fi:
- Pentru condiții vătămătoare, 10% pentru directori;
- Pentru condiții vătămătoare, 15% pentru restul angajaților;
- Norma de hrană: 32 de lei/ zi
În ceea ce privește soldele nete din Armată, câteva dintre acestea, fără a pune la socoteală rația de hrană, sunt:
- General de armată – 12.000 de lei
- General de brigadă – 10.000 de lei
- Colonel – 6.800 de lei
- Maior – 3.800 de lei
Directorii din Poliția Locală rivalizează doar cu șefii de Stat Major!
Singurii care rivalizează cu directorii de Poliție Locală sunt șefii de stat major, cu salarii nete între 14 și 17.000 de lei.
Înțelegerea cu toate partidele pentru a aloca 2% din PIB pentru Apărare ne-a făcut parteneri respectați în NATO.
Președintele Klaus Iohannis:
Pentru o mai mare acuratețe, Libertatea a solicitat MApN soldele nete din Armată în funcție de grad, dar nu a primit încă răspunsul.
Șef de sindicat: „Unde primăria e bogată, sunt și salarii mari”
Vasile Lincu, președintele Pro Lex, Sindicat Național al Polițiștilor și Vameșilor „Pro Lex”, a oferit explicații pentru Libertatea.
-Domnule Lincu, un polițist local e plătit la nivelul unui general de armată…
-Vasile Lincu: Stați puțin! Polițistul local e plătit din bugetul primăriilor, prin Hotărâri de Consiliu Local, ceilalți primesc salariile din bugetul de stat. Una e administrația locală și una bugetul național. Cum s-ar spune, unde Primăria e mai bogată, are bani și dă salarii mai mari polițiștilor locali. Pe de altă parte, salariile pot diferi de la o lună la alta. Legat de salarizare, legea stabilește un prag minim și unul maxim, cel maxim fiind raportat la indemnizația viceprimarului.
-Păi și ce comparație ați face dvs.?
-Comparația trebuie să se facă între un șef de serviciu din Poliția Locală și un șef din primărie. În plus, repet, salariile polițiștilor nu sunt egale. Cel de la Gherla moare de foame, săracul, în comparație cu București, Cluj-Napoca, Timișoara ori Galați… Sunt diferențe și între salariile din sectoarele din București.
”Vrem grilă uniformă de salarizare”
-Și atunci cum procedați?
-Noi vrem să face demersuri pentru a declara neconstituțională legea prin care salariile polițiștilor locali sunt stabilite de Hotărâri de Consiliu Local. Oamenii noștri vor stabilitate, o grilă uniformă de salarizare, nu să aibă un salariu azi și unul luna viitoare. Fiindcă e posibil și asta. Sunt puține cazurile în care salariile lor sunt stabilite pe un an.
Pe site-ul sindicatului, pe 14 octombrie, a fost publicat un document intitulat ”Polițist din MAI vs polițist local”. Principalele probleme sunt legate de reorganizări, calificative, norma de hrană, salarizare nelegală și vârsta de pensionare.
Între altele, cei din urmă sunt nemulțumiți de:
- Salarizarea este stabilită prin HCL, posibil chiar anual, diferită de la o primărie la alta. Salariile polițiștilor locali sunt, potrivit legii, aceleași cu a celorlalți angajați din primărie, uneori chiar mai mici.
- Polițiști locali nu primesc spor pentru munca prestată în weekend și sărbători legale, acordarea normei de hrană nu este garantată, nu primesc decât spor de condiții vătămătoare de până la 15%.
- Polițiștii locali ies la pensie la 65 ani, cu o pensie derizorie.
- Polițiștii locali sunt ”la mâna” primarului sau șefului profesional. Majoritatea sunt determinați să execute și misiuni/sarcini ce nu sunt prevăzute în fișa postului sau în legea poliției locale.