Bărbatul primea îngrijiri de tip paliație de la angajații aflați în subordinea ei. Conducerea spitalului a confirmat pentru Libertatea că va începe de luni o investigație, existând documente cu internări „neobișnuit de lungi”.
Surse din rândul cadrelor medicale au precizat pentru Ziarul de Iași că ambii părinți ai Laurei Gheucă-Solovăstru au fost internați în spital. Tatăl, imobilizat la pat, ar sta aproape în permanență într-o rezervă, fiind îngrijit de asistentele și infirmierele de pe secție, fiindu-i date medicamente din farmacia spitalului. Mama e internată pe calupuri de 4-6 luni, de regulă ca să cuprindă și iarna.
Aceștia nu primesc doar îngrijiri specifice Secției de Dermato-Venerologie, deși au diagnostic de escare (răni la nivelul pielii de la stat prea mult timp imobilizați în pat). Tratamentul complet primit de aceștia este similar cu cel oferit în spitalele de paliație: de la îngrijire personală 24 din 24 de ore, la hrană sau prescrierea de medicamente personalizate.
„Până acum trei ani îl mai ducea acasă, acum stă încontinuu”
„Stă singur într-o rezervă, uneori i se face o foaie de internare, alteori nu. Până acum trei ani îl mai ducea acasă, mai revenea, acum stă încontinuu. Medicamentele de care are nevoie se scriu în condica de pe secție și le primește de la farmacia spitalului”, au precizat cadre medicale sub protecția anonimatului, citate de Ziarul de Iași.
Medicii acuză și că îngrijirea acestuia în permanență încarcă activitatea personalului oricum insuficient: „Mereu trebuie ca cineva din personalul medical să stea cu el, în timp ce o singură infirmieră, de exemplu, trebuie să se ocupe de alți 27-30 de bolnavi, câți se află internați acolo. Cel mai greu e în tura de noapte, când o singură infirmieră trebuie să își facă și treaba de pe sector și să stea cu el. Și asistentele la fel.”
Primele internări din 2018 erau de câteva săptămâni sau luni de zile, iar ulterior situația s-a permanentizat, au confirmat mai multe surse și pentru Libertatea.
Expert: „Nu vor exista documente care să ateste că cineva a stat cinci luni într-un spital”
Internările prelungite într-un spital specializat pe urgențe sunt ilegale, a explicat pentru Libertatea un specialist în managementul sanitar care a activat chiar la Spitalul de Urgențe din Iași. Un pacient nu poate fi internat pentru mai mult de șapte-nouă zile la un spital de urgență, cu câteva excepții: pacienții de la Terapie Intensivă sau cei cu arsuri care au o recuperare mai îndelungată.
„După ce se rezolvă urgența pacientului în 7-9 zile, ulterior acesta este transferat către un alt spital pentru recuperare sau îngrijire de specialitate. Sau externat, dacă este vindecat. Prin urmare și în cazul acesta pe care mi l-ați prezentat: sigur nu vor exista documente care să ateste că a stat cineva 5-6 luni în spital la rând. Fiindcă nu este legal”, a explicat expertul consultat de Libertatea.
„ Un pacient adus pentru tratarea unei afecțiuni, spre exemplu, chiar dacă are nevoie de o operație care nu este urgentă, dar necesară, întâi este externat pentru trei zile și apoi internat din nou pentru a trata noua problemă. Nu există astfel de spitalizare continuă”, a adăugat acesta.
Managerul spitalului: pacientul „umblă de mai mulți ani, nu a stat doar aici”
Contactată telefonic, medicul nu a răspuns apelurilor Libertatea. Aceasta a negat însă toate acuzațiile pentru jurnaliștii de la Ziarul de Iași, acuzându-i de exagerare.
„Nu știu cine v-a informat, dar din punct de vedere medical eu sunt cea mai în măsură. Dacă escarele nu sunt probleme dermatologice, atunci ar trebui să externez toți pacienții pe care îi am. Tatăl meu a fost internat și în Clinica de Dermatologie și la ATI și la Cardiologie, este un pacient cu multiple comorbidități, cu accidente vasculare multiple, cu hemipareză, afazic, cu sondă, cu escare”, a spus Laura Gheucă-Solovăstru pentru Ziarul de Iași.
Aceasta neagă și că ar fi stat sub îngrijire trei ani. „El umblă prin spitale, a fost și la ATI și la Oncologie, a fost peste tot, umblă de mai mulți ani, nu a stat doar aici. Dacă doriți, vă invit să îl vedeți, să îi vedeți sonda, leziunile, v-ar convinge?”, a mai spus medicul.
Conducerea spitalului demarează de luni o anchetă
Conducerea spitalului a demarat de vineri o cercetare în registrele unității medicale care au arătat că există perioade de internare peste media spitalului pentru ambii părinți ai medicului. De luni, directorul medical va conduce o comisie de anchetă pentru a vedea dacă internările au fost justificate.
„Am efectuat verificări la Serviciul de Statistică al Spitalului și se confirmă faptul că pacientul Solovăstru Nicolae și pacienta Solovăstru Rodica au multiple perioade de Spitalizare Continuă în Secția Clinică Dermatovenerologie, începând cu anul 2018, respectiv 2019”, au confirmat reprezentanții unității medicale. Aceștia spun că vor analiza dacă „au fost justificate perioadele de spitalizare ale pacienților în funcție de episodul de boală pentru care a fost tratat pacientul și se vor lua măsurile administrative corespunzătoare.”
„Se anunță controale, fiți pe fază”
După apariția textului în publicația locală, angajații spitalului au început să primească mesaje pe Whatsapp să nu divulge informații suplimentare, mai scrie publicația ieșeană. Mai mult, tatăl medicului ar fi fost deja mutat pe o altă secție.
„Se anunță controale, fiți pe fază, NU dați informații despre pacienți. Acestea se dau de către medicul curant. Informații despre clinică, PERSONAL se dau de către purtătorul de cuvânt al spitalului. Vorbiți cât mai puțin pentru a NU da loc de interpretări”, se precizează în mesajele care circulă în spital.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
mvm1955 • 29.10.2022, 19:01
Cine poate , oase roade !!!! De ce partid e sustinuta , duamna manager ???? PSD ?????
marian1969 • 29.10.2022, 18:39
Chiriașul de la Cotroceni cu guvernul meu ne ucide cu zile . Acesta este România lucrului bine făcut. Noi oamenii simpli nu avem acces în spitale decât cu șpagă iar unii stau cu anii fără nicio problema. Vrem demisia generalului și să ne rugăm să vină cât mai repede 2024 să plece robotul de la Sibiu. Domnule Rafila faceți curățenie în ograda dvs. Când erați la oms erați foarte vocal și aveați și soluții. De când sunteți ministru nu mai aveți soluții și tot Arafat conduce ministerul, dv sunteți doar de prezentare.