Fostul director SIE a vorbit și despre conflictul Iran – SUA, subliniind că deși iranienii au bombardat baze militare americane din Irak, țintele nu au fost atinse.

„Dacă este să judecă după declarațiile foarte furioase ale iranienilor, era de așteptăm o ripostă, o ripostă care însă nu și-a atins ținta. Este vorba de o informație infirmată, acești 80 de americani uciși în vestul Irakului.

Întâi de toate, nu există niște dovezi video, ar fi trebuit să le arate iranienii, iar autoritățile irakiene au infirmat producerea de victime după atacul rachetelor de croazieră. Așa că, în momentul acesta, neexistând victime, ci doar această reacție de furie, până la urmă justificată, trebuie să așteptăm declarațiile președintelui american de astăzi, de la prânz.

Trebuie să ne așteptăm la operațiuni incrementale și asimetrice ale Iranului cu privire la acest început de conflict. Oamenii sunt absolut conștienți că acolo, un cuib de viespi a fost practic deranjat odată cu operațiunea foarte bine planificată a americanilor, în urma căruia au murit cei doi înalți responsabili.

Din punctul de vedere, situația este încă departe de un conflict generalizat, un conflict major”, a declarat fostul șef al SIE.

Despre avionul cu peste 170 de persoane la bord care s-a prăbușit miercuri în Iran, Claudiu Săftoiu a spus:

„Trăim, evident, într-o situație de speculații și nimic mai mult, pentru că…vă dau un exemplu cu ce s-ar putea interpreta: Poate fi prăbușirea avionului ucrainean o operațiune cinică iraniană? Un sabotaj la nivelul cabinei piloților? Poate fi o operațiune a unor aliați, aliații din umbră ai Iranului? Pot fi scenarii dezvoltate fără o bază reală”.

Întrebat cum ar putea răspunde America la atacul iranian, Săftoiu a spus:

Trebuie să știm că Iranul este un stat foarte slăbit economic, este pe avarie după sancțiunile impuse de americani, rămâne un stat pe lista neagră a terorismului internațional, toate aceste lucruri îl face să rămână aproape singur în luptă. Nu există din partea americanilor și al alianței NATO un motiv care să ridice nivelul de alertă spre un conflict deschis”

Expertul în aviație Sorin Stoicescu a vorbit în cadrul emisiunii Adriana Nedelea La FIX despre speculațiile care au apărut după prăbușirea avionului ucrainean.

„Un sistem de lansare a rachetelor balistice nu presupune sub nicio formă lovirea unor ținte la aeroportul național. Iranul nu este o țară bananieră. E o țară cu o tradiție militară deosebită. La un moment dat, a avut chiar a doua armată din lume ca pregătire și dotare pe timpul Șahului.

N-am exclude ca să fi fost un atac de la sol cu o rachetă sol-aer portabilă. În plan ipotetic, se poate discuta despre așa ceva, însă pentru asta trebuie analizată amenințarea: cine ar fi avut ceva cu acea companie ucraineană, cu Ucraina ca stat sau altele dacă există. Comisia de investigație va avea în vedere toate posibilitățile”, a spus Sorin Stoicescu.

Un avion al unei companii ucrainene, cu peste 170 de persoane la bord, s-a prăbușit miercuri, la scurt timp după ce a decolat de pe aeroportul Imam Khomeini din Teheran, capitala Iranului. Din primele informații, tragedia aviatică s-a produs din cauza unor probleme tehnice. Iranul spune că aeronava a explodat în aer.

Marți noaptea, Iranul a lansat atacuri cu rachete asupra bazelor al-Asad și Erbil, din vestul Irakului, în care staționează militari americani. Autoritățile de la Teheran au anunțat că raidurile sunt represalii după ce generalul Qassem Soleimani a fost ucis la comanda lui Donald Trump.

Urmărește-ne pe Google News