„Bucureștiul este capitala din Uniunea Europeană cu cel mai ridicat risc de dezastru seismic. Dacă stați să vă gândiți, mulți erați în viață în 1977, când a fost ultimul mare cutremur care a lovit Bucureștiul și atunci peste 1.500 de persoane au murit. Dacă un cutremur asemănător ar avea loc astăzi, vor fi cu siguranță peste 4.000. Este alarmant să te gândești că 70-80% din PIB-ul României este produs în zone expuse riscului seismic. Este important să fie investiții pentru o infrastructură mai bună, dar să aveți și proceduri mai bune de management în cazul dezastrelor”, a declarat Tatiana Proskuryakova, manager de ţară al Băncii Mondiale, la Digi 24.
Pentru țara noastră, 4 martie este o zi neagră, una de doliu, de comemorare și de amintiri triste. În urmă cu 41 de ani, un puternic cutremur zguduia România, la ora 21.22:22, cu efecte și consecințe grave, de-a dreptul devastatoare. Cel mai grav seism, după perioada postbelică, a provocat distrugeri mari în sudul și estul tarii, cu deosebire în București, precum și un număr mare de victime.
Seismul a avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter și o durată de aproximativ un minut, 55-56 de minute, conform mai multor surse. Au murit, atunci, 1.570 (1.578 conform altor surse) de victime, din care 1.391 (1.424 conform altor surse) numai în Capitală.
La nivelul întregii țări au fost circa 11.300 de răniți și aproximativ 35.000 de locuințe s-au prăbușit. Cele mai multe pagube materiale s-au produs în București, unde peste 33 de clădiri și blocuri mari s-au prăbușit. Răniții de la blocul Scala au fost condamnați la moarte de Nicolae Ceaușescu!
Atunci, Nicolae Ceaușescu a profitat de cutremurul din 1977! Dictatorul și-a făcut imagine de pe urma tragediei.
Ulterior, România a făcut fabrici cu banii trimiși de SUA pentru reconstrucție după cutremurul din 1977.
Epicentrul cutremurului a fost localizat în zona Vrancea, cea mai activă zonă seismică din țară, la o adâncime de circa 100 km, dar unda de șoc s-a simțit aproape în toți Balcanii.
Cutremurul a afectat chiar și Bulgaria. În orașul Sviștov, trei blocuri de locuințe au fost distruse și peste 100 de oameni au murit.
Citește și: VIDEO/ Cristina Chiriac, inițiatoarea proiectului România Autentică: “Când cos iile, femeile încă mai spun «Tatăl nostru»”