Ingrijorare! Multi masculi nu se pot lauda deloc ca au succes la capitolul sex. Specialistii sustin ca problemele legate de disfunctiile sexuale vor fi tot mai frecvente, in urmatorii zeci de ani, mai ales avand in vedere tendinta de imbatranire a populatiei. Si pentru ca tulburarile de acest gen nici nu se rezolva „peste noapte” si nici nu-i pot lasa indiferenti pe barbati, un grup de medici romani a pus pe picioare asociatia „ARDE”.
25 la suta. Acesta este procentul barbatilor romani cu varsta de peste 35 de ani care „experimenteaza” chinul legat de tulburarile de erectie. Conform datelor Asociatiei Romane a Disfunctiei Erectile (ARDE), aproximativ 1.300.000 de barbati, cu varsta cuprinsa intre 35 si 75 de ani, au probleme in „patul conjugal” din cauza disfunctiei erectile. Specialistii au constatat ca, pe de o parte, foarte multi dintre „subiecti” se jeneaza sa vorbeasca despre problemele de acest gen si nu prea au incredere in medici. Pe de alta parte insa, partenerele sau sotiile se dovedesc foarte „macinate” de acest subiect, ele luand deseori initiativa de a-si „impinge” barbatii spre un consult de specialitate.
„In foarte multe situatii, barbatii se simt extrem de jenati sa discute despre tulburarile sexuale pe care le au. In schimb, femeile „recunosc” mult mai usor ca exista aceasta problema si ii indeamna pe parteneri sa mearga la medic. In ultimul timp a crescut numarul celor care se adreseaza medicilor. Anul trecut, de exemplu, aveam cateva cazuri pe luna, iar acum se intampla sa vina si doi sau trei pacienti pe zi”, ne-a spus dr. Nicolae Calomfirescu, seful sectiei urologie din cadrul Spitalului „Prof. Dimitrie Gerota” si presedintele „ARDE”.
Medicul spune ca tulburarile de erectie care ii chinuiesc pe barbati se pot agrava o data cu inaintarea in varsta, mai ales ca se adauga si o serie de alte boli, cum ar fi diabetul sau problemele cardio-vasculare. Cei care se trezesc ca nu-si mai pot indeplini cu succes „indatoririle conjugale” tind sa se izoleze, sa-si piarda increderea in ei insisi si sa se „pricopseasca” astfel si cu tot felul de probleme psihologice.
„Consultatiile sunt lungi, este aproape ca o munca de ceasornicar. Am avut chiar si pacienti in varsta de 19 ani, care se plangeau ca au probleme in cuplu. Aparitia unei astfel de tulburari sexuale tine de mai multi factori. Este vorba pe de o parte de calitatea vietii, de incarcatura negativa a individului, care simte ca are foarte putine satisfactii in viata de zi cu zi”, a explicat dr. Calomfirescu.
La „sindromul barbatului ocupat” se adauga, cu „succes”, si explozia de comercializare a sexului. „Pasiunea” pentru diverse reviste, casete „deocheate” sau alte materiale pornografice se poate sfarsi cu un rezultat total opus celui dorit.
Explicatia consta in faptul ca barbatii sunt pusi in fata unor noi „standarde” in materie de sex, care sunt ireale, dar care ii fac pe acestia sa-si „subestimeze” foarte mult propriile „forte”.

Vezi care e prezența la vot la alegerile parlamentare 2024 și ce candidați sunt pe listele partidelor!
 

Urmărește-ne pe Google News