Tribunalul Sibiu a admis zilele trecute cererea administratorului judiciar al SC Balanța SA pentru începerea procedurii falimentului societății ale cărei urme mai pot fi văzute, încă, în Sibiu, scrie Turnul Sfatului.
Astfel, Tribunalul Sibiu a stabilit ziua de 2 mai drept termen limită pentru depunerea creanțelor născute în cadrul procedurii de insolvență, stare în care fabrica “Balanța” a intrat în anul 2011 cu datorii de peste 22 de milioane de lei.
“Balanţa”, de la cel mai mare producător de cântare, la zero încasări
Potrivit rapoartelor de evaluare ale SC Balanța SA, ultimii bani produși de această societate au intrat în conturi în 2013: 2.102 lei, mai notează sursa citată. De atunci, societatea care deținea titlul de ”cel mai mare producător de cântare din România” nu a mai reușit să producă niciun leu.
Bazele uzinei au fost puse acum 137 de ani, în 1879, ”când Johann Michael Hess a înfiinţat un mic atelier de fierărie, unde se confecţionau şi se reparau cântare şi instrumente de precizie”, după cum se arată în rapoarte publicate în cadrul procedurii de insolvență. Atelierul a devenit după 17 ani “Fabrica de cântare Hess”, iar în octombrie 1910 este redactat documentul care încă se mai păstrează la Arhivele Statului și care reprezintă prima menționare a fabricii sub numele „Prima Fabrică de Cântare Victor Hess”.
Între 1935 și 1936 a început construcția fabricii pe actualul amplasament, iar în 1937 societatea devine ”Uzinele Hess”.
”În această perioadă, a produs echipamente de cântărire, maşini pentru industria alimentară, utilaje frigorifice şi construcţii sudate. În anul 1947, are loc naţionalizarea companiei şi intrarea acesteia în proprietatea statului. Numele fabricii este schimbat, devenind «Uzina BALANŢA» Sibiu, cu un personal de 167 salariaţi”, se mai arată în rapoartele de insolvență.
În perioada comunistă, Balanța furniza aparate de cântărit și subansamble și în afara țării (fosta RDG, Cehoslovacia, Ungaria, URSS, Egipt, Irak, Siria și China fiind principalele destinații).
Foto: www.turnulsfatului.ro
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro