Vladimir Putin a asigurat marți, la Moscova, că Rusia va învinge în războiul său împotriva Ucrainei și al Occidentului, dar parada militară de Ziua Victoriei nu a ilustrat prea clar puterea militară a țării sale.
Sub conducerea actualului lider de la Kremlin, paradele și marșurile din 9 mai se transformaseră într-un spectacol al forței militare rusești, cu sisteme gigantice de rachete balistice Iskander și tancuri moderne Armata plimbate pe străzile Moscovei.
Dar spectacolul de marți a fost mult mai modest în comparație cu cele din anii precedenți. Experții militari au remarcat că parada de 45 de minute a avut aproximativ 50 de vehicule militare, o reducere drastică față de evenimentul din 2021, care a prezentat 131 de piese, scrie Washington Post.
În plus, azi a defilat doar un singur tanc principal de luptă – un T-34 din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, au observat Washington Post și Sky News, o informație confirmată și de publicația independentă rusă The Moscow Times.
Asta în condițiile în care mii de echipamente militare, inclusiv sute de tancuri, au fost distruse sau capturate de ucraineni, iar Moscova s-a văzut nevoită să trimită pe front echipamente vechi din epoca sovietică.
Evenimentul a atras ironiile comentatorilor de pe rețelele sociale, unii catalogând parada drept „umilitoare”, scrie site-ul Sky News.
„Parada Rusiei de Ziua Victoriei își prezintă impresionantele abilități militare cu…un tanc din vremea Războiului Rece? A doua cea mai mare armată din lume, spun ei?”, a întrebat deputata ucraineană Inna Sovsun pe Twitter, unde a postat un clip cu tancul.
https://twitter.com/InnaSovsun/status/1655844866528534529?ref_src=twsrc%5Etfw
Sky News a scris de asemenea, citând experți militari, că parada de azi a fost una dintre cele mai scurte din istoria recentă a Rusiei.
În mod normal, autoritățile ofereau în avans o listă a echipamentelor militare care participau la această paradă. Nu a fost cazul acum.
Anterior, analiștii au speculat că echipamentele militare din Piața Roșie vor fi mai puține, din simplul fapt că Rusia se confruntă cu o criză, în contextul războiului.
Mai puțini militari la defilare
Și numărul oamenilor care au defilat la parada de marți este relevant.
Aproximativ 8.000 de militari au mărșăluit în Piața Roșie, cel mai mic număr din 2008 încoace, potrivit calculelor făcute de agenția de presă independentă Agentstvo, citată de The Moscow Times.
Contextul este unul complicat pentru Moscova, care s-a confruntat cu eșecuri repetate pe front.
După 14 luni de lupte în Ucraina, Rusia a suferit pierderi grele de vieți omenești și echipamente și se pregătește în prezent pentru contraofensiva ucraineană.
În timp ce Ministerul Apărării a confirmat moartea a mai puțin de 6.000 de soldați, oficialii occidentali ar crede că cifra reală este de peste 40.000.
Teama de un atac ucrainean
Nu au fost singurele semne ale problemelor cu care se confruntă Rusia. Autoritățile au anulat tradiționalul survol aerian, un semn al temerilor sporite privind un posibil atac ucrainean.
De asemenea, autoritățile din întreaga țară au anulat procesiunile „Regimentului Nemuritor”, în care oamenii poartă portretele rudelor care au luptat împotriva naziștilor, scrie Reuters.
În plus, războiul i-a determinat pe oficiali să reducă numărul sărbătorilor, peste 20 de orașe renunțând pur și simplu la paradele militare.
Preocupările legate de securitate au fost cel mai des invocate pentru valul de anulări, dar unii analiști au sugerat că există și temeri legate de unele tulburări interne, scrie New York Times.
„Autoritățile au încercat încă de la începutul războiului din Ucraina să nu lase populația să simtă că există de fapt un conflict. Și încă încearcă să facă acest lucru”, a declarat Oleg Ignatov, analist al think-tank-ului International Crisis Group, citat de The Moscow Times.
„Dar putem vedea că această noțiune de normalitate se prăbușește treptat”, a adăugat el.
Un alt semn al crizei prin care trece Rusia a venit de la fondatorul grupului paramilitar Wagner, care a continuat chiar azi conflictul cu liderii militari de la Moscova, pe care îi critică pentru că nu oferă suficientă muniție lupătorilor săi din Bahmut.
Într-o înregistrare video publicată chiar marți, Evgheni Prigojin, a criticat ceremonia. „Felicitări pentru Ziua Victoriei realizată de bunicii noștri. Dar ne întrebăm ce sărbătorim de fapt noi. Ar trebui doar să îi amintim (pe bunici) și atât. Și nu să ne facem de cap în Piața Roșie”, a declarat Prigojin.