Articolul fals, atribuit unui reporter al ziarului, are următorul titlu: “Andreea Esca de la Știrile Pro Tv: Este incredibil să ne gândim la impactul pe care l-ar putea avea noul interviu al Ministerului (sic!) Cîțu asupra cetățenilor Români.”
În articol se regăsesc pretinse declarații ale Andreei Esca și ale lui Florin Cîțu referitoare la platforma de bitcoin promovată de autorii site-ului.
Cîțu, de pildă, este citat cu o declarație falsă în care ar susține că platforma de bitcoin “va permite oamenilor să treacă peste această perioadă grea și să-și câștige existența prin munca de acasă, inclusiv celor care nu au experiențe tehnice sau de business.”
În înșelătorie este folosit și numele lui Iohannis
Totodată este invocat și numele președintelui Klaus Iohannis, care ar fi cerut “ca Florin Cîțu să aprobe o platformă de trading automată, proiectată pentru stat în vederea producerii banilor din criptovalute, să fie adaptată pentru uz civil.”
Autorii articolului mincinos mai susțin că Andreea Esca l-ar fi invitat pe Florin Cîțu să vorbească despre această platformă pe care ar fi promovat-o. Interviul, desigur, este inexistent.
În finalul materialului, autorii descriu platforma Bitcoin Revolution, susținând că este “un algoritm conceput pentru a lua banii de la cei mai bogați oameni din lume și a-i redistribui printre cetățenii români de clasă mijlocie care nu sunt familiarizați cu strategiile de investiții.”
Proprietarii site-ului îndeamnă apoi oamenii să “testeze” platforma contra unei sume de 250 de euro care, pretind ei, poate fi retrasă oricând.
În subsolul articolului apar și o serie de “comentarii” de la conturi false, care duc spre un alt site ce poate fi accesat doar cu nume de utilizator și parolă.
Număr de telefon inexistent, adresă într-un sătuc din Italia
Pe site-ul Funlandinfinity apar și niște date de contact. Un telefon care nu există, dar și o adresă într-un sătuc din Italia – Montello (deal, n.red.), din Lombardia, cu o populație de puțin peste 3.000 de locuitori.
Ip-uri ascunse
Platforma de tranzacționare a criptomonedelor se numește btc-revolution.cc, iar conținutul său este redactat în limba engleză.
Ambele site-uri au fost înregistrate prin NameCheap, Inc, o companie care se ocupă de înregistrarea domeniilor web, iar ip-ul la care este serverul respectiv este protejat prin cloudflare.
Autorii site-ului au și o pagină de Facebook pe care au creat o reclamă sponsorizată, un colaj video în care apar imagini cu prezentatorul de la Știrile Pro Tv, Cristian Leonte. Pagina de Facebook a fost creată la 3 iunie, iar la 14 iunie au lansat reclama, care este în continuare activă.
ANCOM: Speța e de competența poliției
Libertatea a contactat, de asemenea, reprezentanții ANCOM, pentru a afla dacă instituția are prerogative legale pentru a închide site-ul, însă ni s-a răspuns că, în acest caz, fiind vorba despre o infracțiune cibernetică, speța este de competența Poliției Române.
Andreea Esca nu comentează
Contactată de Libertatea pentru o reacție, Andreea Esca a răspuns că nu știe despre ce este vorba și nu poate comenta subiectul.
Anul trecut, site-ul Libertatea a fost clonat în Rusia și Panama
Nu este pentru prima dată când imaginea Libertatea a fost folosită fără permisiune. În 2019, două site-uri au folosit sigla ziarului, fără a avea nicio legătură cu publicația editată de Ringier.
Unul dintre site-uri era înregistrat în Rusia, în vreme ce al doilea apăra înregistrat în Panama.
Site-urile foloseau sigla publicației Ringier România, mai multe elemente de design identice cu cele ale site-ului Libertatea.ro, dar și semnături ale reporterilor ziarului.
Unul din site-urile care au furat identitatea Libertatea promova soluții pentru slăbit, prin postări sponsorizate pe Facebook.
Ringier România a trimis notificări către cele două site-uri.