„Aflată într-o zonă rurală verde, această proprietate viticolă și hacienta tradițională este rezultatul perseverenței, planificării și creativității impresionante a membrilor familiei Isărescu, între care Mugur, în vârstă de 68 de ani, guvernator de 27 de ani al Băncii Naţionale a României, cel mai longeviv guvernator din lume, şi talentatul său fiu, Costin, un arhitect de 30 de ani, CEO al proprietăţii”. Așa începe articolul în care este elogiată proprietatea guvernatorului BNR, numită Casa Isărescu.
„Pornit din fermecătorul oraş vechi Drăgăşani din judeţul Vâlcea, un drum îngust şerpuieşte în jurul a circa 40 de hectare de vie a Casei Isărescu, cu o parte nouă şi o parte veche, care produc aproximativ 150.000 de sticle pe an de vin memorabil alb, roze şi roşu”, mai scrie autorul articolului, care treceîn revistă și varietățile de vin găsite la acestă proprietate, respectiv cabernet sauvignon, merlot, sauvignon blanc, pinot gris, precum și marca naţională Tămâioasă Românească.
„Interesant este că via şi regiunea se aflau odată pe fundul mării, de aici şi prezenţa unor depozite bogate de cochilii de scoici în sol”, scrie Sean Hillen, autorul articolului.
„Crama, cu echipamente strălucitoare, ultra-moderne, din Italia, se află în apropiere, iar lângă ea o cameră de degustare amenajată cu grijă. Mirosul de struguri fermentaţi din butoaiele din stejar transilvănean din pivniţă îţi aţâţă nările. Afară, aleile şerpuitoare duc spre porţiuni de vie, dincolo de o grădină decorativă de trandafiri multicolori şi tufe şi arbuşti asortaţi”, descrie autorul ceea ce se află dincolo de porţile domeniului Isărescu.
Potrivit autorului, „istoria este menţinută vie cu pasiune aici, cu un şopron vechi renovat, pentru depozitarea vinului, care păstrează încă unele poliţe vechi de 150 de ani, încorporate în noua structură”.
Cum este descris interiorul Casei Isărescu
„Pe pereţi sunt aliniate fotografii înrămate cu membrii familiei, unii îmbrăcaţi în costume naţionale, o incursiune vizuală extraordinară în epocile trecute. Aici, bunicii lui Mugur, şi părinţii săi, Aritina şi Constantin Isărescu, au produs primele vinuri ale familiei”.
„Între timp, înapoi la drumul care duce la complexul principal de cazare, un restaurant nou şi o terasă deschisă oferă o vedere ameţitoare spre o vale largă cu vedere la Munţii Carpaţi, care se combină cu legenda, mitul şi drama istorică, mare parte datând din perioadele vechii Dacii, a celţilor, romanilor şi cea medievală”.
„Odată intraţi în holul larg şi confortabil al haciendei, natura adevărată a acestei proprietăţi de lux devine mai clară. Mobilat în stilul tradiţional al unei cule româneşti, interiorul este îmbogăţit cu artefacte atractive, multe trimiţând la zile demult apuse, între acestea fiind pendule decorative, antichităţi, candelabre, picturi din secolul 19 cu natură moartă, gravuri, sticle pictate manual, statuete din bronz, un gramofon vechi inscripţionat şi chiar un set înrămat de tirbuşoane din metal din diferite ţări şi epoci. O masă lungă din lemn poate reuni aproximativ 12 persoane, iar fotolii tapiţate oferă relaxare într-un colţ, în apropierea unui şemineu. Podeaua este acoperită cu plăci de teracotă, iar majoritatea mobilierului este din stejar”.
Citește și: REPORTAJ / Am petrecut o zi cu Emmanuel Macron și soția sa. Cum se vede de aproape cel mai controversat cuplu prezidențial din Europa