“Gârcini – Săcele, Micro 7 – Hunedoara, Mimiu – Ploiești, Rahova – sectorul 5. În toate aceste comunități am avut conflicte intracomunitare ieri. Toate aceste comunități au un lucru un comun: sunt ghetouri”, scrie Gelu Duminică, pe Facebook.

Sociologul atrage atenția asupra diferențelor dintre aceste zone și restul localității în care se află. 

“În România există, de multe zeci de ani, foarte multe zone sărace în care locuiesc, laolaltă, sute sau chiar mii de persoane. În toate, în ciuda faptului că astfel de comunități există în analize de nevoi sociologice și de 50-60 de ani, suprareprezentarea unei etnii/minoritate este evidentă, clivajul de dezvoltare între această zonă și restul localității fiind și mai evident”, scrie Duminică

Sărăcia, suprareprezentarea asistaților social, lipsa accesului la servicii de educaţie de calitate care generează și o slabă pregătire profesională, locuirea precară sau vulnerabilă, slabul acces la utilităţile de bază, natalitatea mult mai ridicată decât media, riscuri și provocări medicale superridicate, infracţionalitate şi conflicte, prezenţa drogurilor şi exploatarea resurselor marginale etc. sunt numai câteva dintre caracteristicile ghetoului de oriunde din lume.

Gelu Duminică, sociolog

Gelu Duminică, sociolog

Primarii se fac că nu văd aceste zone

Gelu Duminică arată apoi cu degetul către autoritățile locale care pur și simplu se fac că aceste zone nu există.

“Din păcate, în România, astfel de zone sunt tratate (de edili) ca zone care nu există pe harta localității, investițiile fiind extrem de puține și, de obicei centrate, pe asistare și nicidecum pe dezvoltare. Din știința mea, România nu are nici un program de Regenerare Urbană, chiar dacă mecanismul financiar european este dedicat unor astfel de comunități și poate fi folosit”, subliniază Duminică.

Nu încerc să ofer vreo scuză pentru ceea ce descreierații ăia au făcut. Sper ca legea să fie aplicată în litera și în spiritul ei. Însă întotdeauna trebuie să ne uităm la cauze și mai ales la ce putem face astfel încât astfel de lucruri să nu se mai întâmple și în viitor.

Gelu Duminică, sociolog

“Intervenția în criza generată de conflict se face cu Poliția și jandarmii. Intervenția în prevenție se face cu programe de regenerare și dezvoltare urbană/locală și cu un sistem de educație incluziv și de calitate”, mai spune Duminică.

Urmărește-ne pe Google News