„În acest context, bărbatul a fost condus la sediul INML în vederea prelevării de mostre biologice, pe numele acestuia fiind deschis un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute și pedepsite de art. 336 alin. 1 din Codul Penal”, a informat Poliția Rutieră.
Recordul în privința alcoolului în sânge la volan îi aparține unui bărbat care, în martie 2020, a fost depistat de polițiștii rutieri cu o alcoolemie de 5,79 mg/l alcool pur în aerul expirat, în județul Caraș-Severin.
România este o țară cu toleranță 0 la alcool, iar legea spune că dacă șoferul are o alcoolemie sub 0,4 mg/litru alcool pur în aerul expirat, atunci este contravenție, iar persoana respectivă este sancționată cu 9-20 de puncte amendă, adică între 1.305 și 2.900 lei și i se suspendă dreptul de a conduce pentru 90 de zile.
Dacă etilotestul arată o valoare mai mare 0,4 mg/litru alcool pur în aerul expirat, atunci se consideră infracțiune, iar șoferul se alege cu dosar de cercetare penală.
În cazul în care valoarea alcoolemiei în sânge depășește 0,8 mg/l, atunci persoana respectivă fie va fi amendată penal, fie poate fi condamnată la închisoare. Potrivit articolului 336 din Codul penal, „conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă”.