Șoferul a făcut un ocol între fabrica AB InBev din Leuven și adresa de livrare cu un camion plin cu bere. Acolo, cei doi au golit butoaiele și au înlocuit berea cu apă. AB InBev a descoperit furtul cu ajutorul unui detectiv particular.
În timpul unei petreceri de Anul Nou din Anvers, de la robinet a curs brusc apă în loc de bere. La începutul anului 2018, au apărut informații despre același fenomen în Belgia, Țările de Jos și chiar în Statele Unite. Compania a deschis rapid o anchetă internă. „Butoaiele erau pline cu apă, dar nu s-a găsit niciun defect în procesul de producție”, a spus un reprezentant al fabricii de bere. „Și ghici ce? Apa din butoaie are o compoziție diferită de cea din fabrica noastră”.
Producătorul de băuturi a angajat un detectiv particular, care a condus ancheta spre primul inculpat, șoferul Mehmet A. Deși a condus alte semiremorci care nu erau distribuite pe numele său, toate traseele au putut fi urmărite. Datele GPS au arătat că s-a oprit pentru scurt timp în Zaventem sau Grimbergen, în timpul câtorva curse. Acest lucru s-a întâmplat de cel puțin cinci ori între septembrie și octombrie 2018.
Livrările au fost aranjate de cel de-al doilea inculpat, distribuitorul de băuturi Jirar M., 39 de ani. Polițiștii l-au identificat după adresele din Zaventem și Grimbergen. Acolo, anchetatorii au găsit, printre altele, o imprimantă de etichete, capete pentru umplerea butoaielor și un racord pentru o mașină de spălat semiautomată. În istoricul căutărilor lui pe internet, poliția a găsit rezultate de căutare legate de golirea și umplerea butoaielor de bere. În total, cei doi au folosit metoda de schimb pentru 420 de butoaie, ceea ce a însemnat aproximativ 21.000 de litri de bere furată.
Inculpații au contestat în instanță toate acuzațiile. De exemplu, șoferul a spus că a predat camionul unui șofer român și nu el a condus când a avut loc schimbul de bere cu apă. „Camionul nu a stat niciodată pe loc în drum spre depozit”, a spus reprezentantul fabricii. „Schimbarea șoferului ar fi trebuit să aibă loc cu o manevră ca a lui James Bond”.
Judecătorul n-a fost impresionat de încercarea șoferului de a dovedi că e nevinovat: „Singurul scop al acțiunilor lor a fost de a obține un avantaj ilegal și un câștig financiar”.
Șoferul Mehmet A. a fost condamnat la un an de închisoare, asociatul său la paisprezece luni. AB InBev a cerut despăgubiri considerabile și a primit mai mult de jumătate din aceasta. Pârâții trebuie să plătească societății 367.007,13 euro.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
piciusz • 25.11.2023, 11:09
cu cat sunt mai complicate schemele de furt cu atat sunt mai usor de depistat