Liinile Nazca tot încurcă oamenii de știință
Liniile Nazca sunt o parte foarte importantă din istoria țării. Liniile geometrice misterioase au fost făcute pe suprafața de pământ în perioada 500 î.e.n și 500 î.d.C.. Liniile au fost făcute în mai multe forme amorfice precum o o pasăre colibri, o maimuță și un păianjen.
Oamenii de știință cred că liniile au fost făcute înlăturând solul roșiatic de deasupra, pentru a lăsa la vedere solul alb de dedesubt. Acestea au fost păstrate până în prezent, în ciuda fragilităților sale din cauza zonei aride și sălbatice. Liniile se află la aproximativ 400 de kilometri de Lima.
Formele liniilor au fascinat cercetătorii și școlarii de ani de zile, deoarece acestea sunt vizibile numai de la înălțime. Oamenii de știință își pun întrebări privind modul în care au fost concepute, având în vedere că oamenii antici nu putea să privească de la înălțime. Liniile au fost incluse în Patrimoniul Mondial Unesco în 1994 și au fost descrise de UNESCO drept ”printre cele mai mari enigme ale arheologiei”.
Șoferul a pătruns neintenționat pe situl protejat
Investigația efectuată asupra șoferului arată că acesta nu a intrat cu intenție pe Liniile Nazca. Ministerul spune că dorește să obțină în instanță o sentință de 9 luni de închisoare și o amendă de 1.550 de dolari.
Aceasta nu este prima dată în istorie când Liniile Nazca au avut de suferit. În 2014, mai mulți protestatari Greenpeace au intrat pe situl arhitectural și au stricat liniile în momentul în care au priponit un banner pentru a obține atenția liderilor modiali care partipau la conferința pentru schimbări climatice de la Lima. Din nefericire, grupul a cauzat mai mult rău decât bine. Protestatarii pășit pe toată aria sacră, strivind vegetația din jurul linilor în timp ce s-au așezat pe pământ.
În apărarea lor, membrii Greenpeace au spus că nu au stricat liniile, dar până și o simplă plimbare în zonă este de ajuns pentru a o distruge. Mai târziu, Greenpeace și-a cerut scuze.
FOTO: EPA