Reglementările stabilite de Direcția Generală a Circulației (DGT) pentru menținerea siguranței pe drumuri sunt clare: limite de viteză, amenzi stricte pentru nepurtarea centurii de siguranță sau folosirea telefonului mobil, respectarea regulilor de circulație, printre multe altele care pot constitui temei pentru o sancţiune.
Totuși, din când în când, unii șoferi primesc penalități cu totul neașteptate, cum s-a întâmplat cu un camionagiu care a fost amendat după ce a fost prins „zgâriindu-se” pe spate cu o furculiță, în timp ce conducea.
Șoferul de camion din Alcázar de San Juan (Ciudad Real) care, pe drumul de la Sagunto la Pamplona, se presupune că a folosit o furculiță pentru a se scărpina pe spate în timp ce conducea, susține că în niciun moment nu și-a luat ochii de la drum.
„Conduceam de câteva ore, când motocicleta polițiștilor a ieșit de pe banda de urgență, unde era ascunsă”, a explicat șoferul în programul El Semanal de La Mancha, de la Cadena Ser.
El fost interceptat pe autostrada A-23 din provincia Teruel de agenții Gărzii Civile care au fost camuflați cu o motocicletă pe banda de urgență și care l-au fotografiat. Pe chitanța amenzii scrie că se „zgâria” pe spate cu o furculiță, ceea ce l-a făcut să fie distras de la drum câteva secunde.
Sancțiunea vine, potrivit agenților, pentru „conducerea fără concentrare, prudență și nedistragerea atenției necesare pentru a evita orice pagubă adusă dumneavoastră sau altora, scărpinând spatele cu furculița, neglijând complet atenția permanentă la conducere”.
„Avem o mâncărime, am stat multe ore în camion lucrând și nu știam că nu se poate nici măcar să te scarpini”, a spus șoferul. În conversația cu Cadena Ser, el era indignat: „Dar unde să oprești pentru a te scărpina pe spate?”, se întreabă el.
Evident, el consideră că sancțiunea pe care va trebui să o plătească este absolut nedreaptă: „Șoferii de camion petrec multe ore la volan și avem nevoi: să mâncăm, să bem, să fumăm, să ne scărpinăm sau să ne mușcăm unghiile, acestea sunt lucruri normale pe care le face toată lumea acasă și la serviciu. Și nu ar trebui să fim amendați”.
Agenții au stabilit că amenda pe care șoferul trebuie să o plătească este de 200 de euro, conform chitanței, redusă la 100 de euro dacă era achitată pe loc. Totul s-a întâmplat în luna mai, dar pentru că șoferul a refuzat să plătească, procesul-verbal a ajuns la angajatorul său după mai multe luni. Acum trebuie achitată suma de 240 de euro, pentru că va plăti și dobândă la amenda inițială.