Șoferul din Beclean a început afacerea în 2005, după nuntă când și-a investit banii câștigați în două familii de rozătoare, în ciuda sfaturilor prietenilor care îi spuneau să-și cumpere electrocanice. A plătit atunci o sumă fabuloasă pe niște ”șobolani”, pentru că așa par, la prima vedere, exemplarele de șinșile.
„În noiembrie 2005 m-am însurat și am auzit despre posibilitatea unei afaceri cu șinșila. Toți au zis că sunt nebun, că mai bine cumpăr de banii de la nuntă preșuri în casă sau electrocasnice, dar am avut noroc că soția m-a înțeles. Am cumpărat atunci trei familii de cincila cu 1.500 de euro fiecare familie și am început să ne ocupăm de creșterea și înmulțirea lor. Totul a fost nou pentru noi, dar am învățat totul din mers cu ajutorul internetului și a cărților de specialitate”, a povestit Ciprian Barbu pentru stiridinbeclean.ro.
I-au murit toate rozătoarele
Într-o zi, totul avea să se năruie pentru familia Barbu pentru că i-au murit toate rozătoarele din cauza unei boli incurabile. Se întâmpla în 2010, iar Ciprian Barbu s-a întors la șoferi și s-a angajat atunci șofer de autocar.
Doi ani mai târziu a reînceput de la zero afacerea cu șinșila, din banii puși deoparte. Acum, aproape 13 ani mai târziu de la momentul achiziției primelor trei familii de cincila, Ciprian Barbu are în halele special amenajate la Beclean peste 1.500 de exemplare.
Blănurile de șinșila, vândute la bursă
Familia Barbu reușește să câștige bani frumoși din vânzarea blănurilor de șinșila. „Nu se vând oricum și nici oricui”, mai susține Ciprian Barbu, care vinde blănurile la bursele de pe internet, în special în Danemarca. „Încercăm să le vindem la bursa de blănuri din Danemarca, acolo se găsesc cei mai buni cumpărători”, a mai precizat acesta.
Potrivit specialiștilor în domeniu, o blană netăbăcită costă în jur de 20-30 de euro, în funcţie de mărime, culoare, textură, număr de fire. După tăbăcire, preţul ei poate urca la 40-50 de euro, până la 100 de euro.
FOTO: stiridinbeclean.ro