Un șofer a fost sancționat cu amendă contravențională în valoare de 660 de lei. La data de 25.01.2024, ora 14.39, pe Bulevardul Alexandru Lăpușneanu, înaintea stației CT Bus, a staționat voluntar cu mașina din dotare, îngreunând traficul în zonă.

Șoferul a mers în instanță și a contestat amenda. În motivare, acesta a spus că aspectele consemnate de către agentul constatator nu corespund realității. 

În ziua de 25.01.2024, aflându-se pe Bulevardul Alexandru Lăpușneanu, a avut comandă pentru preluarea unui client, care a anulat cursa cu un minut mai devreme decât momentul precizat în procesul-verbal contestat în instanță ca fiind cel al staționării sale, la o distanță mai mică de 25 de metri de stație.  

Bărbatul a precizat că durata de staționare a fost mai mică de un minut și că agentul constatator nu are calitatea de a constata și sancționa contravenții, întrucât nu este polițist rutier. Materialul probator a fost analizat, iar instanța a reținut că șoferul nu a făcut dovada unei situații contrare celei reținute de agentul constatator prin procesul-verbal contestat. Mai mult, nu a produs nicio probă în sprijinul afirmațiilor sale, singura apărare formulată fiind în sensul unei durate reduse a staționării, mai puțin de un minut.  

Planșele auto depuse la dosar dovedesc faptul că autoturismul a staționat mai mult

În acest caz, bărbatul susține că anularea comenzii s-a făcut cu un minut înainte de ora 14.39, în contextul în care înscrisul depus la dosar face dovada anulării cursei la ora 14.48. De asemenea, planșele foto depuse la dosarul cauzei fac dovada faptului că autoturismul petentului a staționat un timp mai îndelungat, cel puțin șase minute.  

„Simpla negare a petentului, în sensul că fapta reținută în sarcina sa nu corespunde realității, nu poate răsturna prezumția de temeinicie de care se bucură procesul-verbal“, potrivit instanței. 

Contestația a fost respinsă de judecători

„Potrivit art. 7 lit. h) din Legea nr. 155/2010, în domeniul circulației pe drumurile publice, poliția locală are atribuția de a constata contravenții și de a aplica sancțiuni pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staționarea, parcarea autovehiculelor și accesul interzis, având dreptul de a dispune măsuri de ridicare a autovehiculelor staționate neregulamentar”, potrivit Judecătoriei Constanța.

Judecătorii i-au respins șoferului contestația.

Urmărește-ne pe Google News