Florin Sandu nu a fost de găsit după pronunțarea sentinței definitive și a fost dat în urmărire de poliție din România. El a fost a fost prins de poliția italiană circulând cu permis contrafăcut, iar criminaliștii au probat falsurile.
„Șoc” la ARR Bihor: i-a furat identitatea unui coleg
În urmă cu 5 ani, un bărbat se prezenta la sediul Autorității Rutiere Române (ARR) Bihor și completa o cerere pentru eliberarea cardului tahograf, act obligatoriu pentru toți șoferii care conduc vehicule de transport al mărfurilor. Nu mică i-a fost mirarea când i s-a transmis că un astfel de document, care cuprindea datele sale de identitate, fusese deja emis.
A solicitat să vadă cine a cerut cardul tahograf pe numele său și l-a recunoscut în fotografia atașată cererii pe fostul coleg de muncă Florin Sandu.
Și-a amintit că înainte cu câteva luni, în octombrie 2019, când își căuta de lucru ca șofer de camion, a discutat cu acesta despre o ofertă de angajare și i-a dat lui Sandu copii după cartea de identitate și permisul de conducere.
Ancheta a arătat că Sandu a folosit aceste informații pentru a obține de la un necunoscut documente contrafăcute.
În octombrie 2019, Sandu a reușit să îl inducă în eroare pe funcționarul ARR Bihor și să obțină cartela tahograf. În iulie 2021 la fel a procedat și la ARR Caraș-Severin.
Italienii l-au prins după 2 ani și jumătate
Cu toate „actele” în buzunar, Sandu a încheiat două contracte de muncă și a lucrat timp de mai bine de 2 ani și jumătate ca șofer de camion în Italia.
Însă în februarie 2022 a fost prins circulând pe o autostradă aglomerată, când traficul vehiculelor grele era restricţionat. Polițiștii din Peninsulă au avut suspiciuni că permisul prezentat de șofer la control era contrafăcut și au trimis documentul în România.
La scurt timp, un raport de constatare efectuat de criminaliștii bihoreni le-a dat dreptate. Mai mult, specialiștii au constatat că nici semnăturile de pe contractele de muncă și de pe cererile pentru eliberarea cartelelor tahograf nu au fost executate de cel ale cărui date erau menționate în documente.
Anchetatorii bihoreni au verificat în 2021 bazele de date și au observat că Florin Sandu nu figura ca având permis de conducere pe numele său.
Mai mult, între 2008 și 2014, acesta a fost condamnat succesiv pentru mai multe infracţiuni de conducere a unui vehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere şi fals privind identitatea.
Pentru ce a fost acuzat
La finalul lui 2023, inculpatul a fost trimis în judecată pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la fals material în înscrisuri oficiale, fals în declarații, fals privind identitatea și participație improprie la infracțiunea de fals intelectual.
Inițial, în luna octombrie a acestui an, Judecătoria Oradea l-a condamnat pe Florin Constantin Sandu la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare și plata unei amenzi penale de 8.000 de lei.
Curtea de Apel Oradea a constatat că acuzațiile de participație improprie la infracțiunea de fals intelectual s-au prescris, astfel că a redus pedeapsa la 4 ani de detenție, păstrând nivelul amenzii dispuse de prima instanță.
Curtea a respins și pretențiile părții vătămate de a-i fi acordate daune morale de 50.000 de euro. Instanța de apel a explicat că bărbatul a cărui identitate a fost furată nu a precizat cât din această sumă reprezintă despăgubiri materiale și cât daune morale. Are calea instanțelor civile pentru a obține daune.